Persones expertes de l’àmbit jurídic i del Tercer Sector proposen crear canals de denúncies, formar en ètica i guardar tota la documentació per evitar riscos penals

Cada vegada hi ha més entitats que apliquen normatives i protocols interns de Compliance per minimitzar riscos i evitar delictes penals que poden suposar sancions i pèrdues molt importants. Una prova més de l’interès creixent en la prevenció de riscos és el ‘sold out’ de la jornada ‘Compliance i Tercer Sector’ que va organitzar Suport Tercer Sector el 26 de novembre.

Més de 150 persones van omplir la sala d’actes del Palau Robert, a Barcelona, per escoltar les ponències de figures expertes en l’àmbit del Compliance. “Hem de deixar de tenir por del Compliance. És un sistema de gestió que s’ajusta a la mida de cada entitat”, afirmava José María Torras, magistrat de l’Audiència provincial de Barcelona i professor a la UPF. “No cal atabalar-se, cal plantejar-ho com un procés de l’organització i marcar-se el propi ritme”, afegia Montse Sans, d’ECOM.

Per on començar?

Primer de tot, cal fer una anàlisi de l’organització de l’entitat i detectar els riscos als quals s’exposa. Les mesures que s’implantin s’hauran d’adaptar als riscos detectats.

Francisco Bonatti, vicepresident de la secció de Compliance del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i vocal de l’Associació Espanyola de Compliance, va tranquil·litzar les entitats. “Els gestors d’organitzacions ja tenen mecanismes per assegurar-se que s’actua seguint la llei, però cal anar més enllà. El Compliance és veure què estem fent i com ho fem, fer un esquema dels punts crítics, i establir mesures per fer-ho millor i per evidenciar que ho fem bé”, va resumir l’advocat.

Canals de denúncia

Una de les mesures proposades a la jornada és la creació de canals de denúncies, seguint l’exemple de l’Oficina Antifrau de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. Aquestes eines permeten que qualsevol persona vinculada a l’entitat en qüestió pugui denunciar una acció potencialment il·legal de manera anònima. “És una manera de combatre la corrupció, l’explotació laboral i les discriminacions”, va apuntar Torras.

A banda, cal comptar amb dades actualitzades de l’entitat, guardar tota la documentació que certifiqui el bon govern i el compliment de la legalitat, i oferir formacions sobre ètica corporativa.

Cost econòmic i social

Tots els ponents van coincidir en el reconeixement de la feina que es fa des del Tercer Sector en la millora de la gestió i la governança. Alhora, van reconèixer que els delictes en entitats provoquen costos més elevats que en d’altres sectors. “Quan una entitat té un problema, l’acaba tenint tot el sector, perquè la desconfiança s’escampa molt fàcilment”, va comentar Lourdes Parramon, de l’Oficina Antifrau.

Rosa Sánchez, de l’Oficina de Transparència i Bones Pràctiques de l’Ajuntament de Barcelona, va destacar la importància de la reputació en les organitzacions sense ànim de lucre. “D’això en depèn la captació de voluntariat i de subvencions públiques”, va exemplificar. “A part del cost econòmic, hi ha un cost social molt important”, va coincidir Parramon.

Una app per complir amb el registre horari

Durant la jornada, també va generar expectació la presentació d’una app per complir amb la llei del registre horari de la jornada laboral. Les entitats que no registren l’hora d’entrada i sortida dels seus treballadors i treballadores s’exposen a multes de fins a 6.250 euros. Així, l’app que ha desenvolupat Suport Tercer Sector representa una solució per a moltes organitzacions que encara no porten el registre.

Eduardo Izquierdo, cap de l’àrea laboral de Suport Tercer Sector, i Pere Rosa, responsable de l’àrea informàtica, van destacar la senzillesa de l’aplicació. “És molt fàcil d’utilitzar, és segura, compleix amb la protecció de dades i està a disposició de totes les entitats que ho demanin”, va apuntar Rosa. Les entitats que vulguin utilitzar l’eina han d’enviar un correu a infosuport@fundesplai.org. També podeu informar-vos més sobre les obligacions que comporta la llei del registre horari llegint aquesta entrevista a Jordi Roman, cap de Recursos Humans de Fundesplai.

Materials de la jornada

Per a més informació, podeu consultar la presentació en pdf de l’app del registre horari.

També podeu descarregar-vos la guia ‘Model de Prevenció de Delictes, La guia pràctica està elaborada per l’equip jurídic de Suport Tercer Sector i s’emmarca en la publicació que ha impulsat ECOM de diversos “kits útils” per a la gestió de les organitzacions.

Per saber més sobre aquests “kits”, podeu llegir la presentació de Montse Sans, d’ECOM.

 

 

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai