Hem preparat un resum amb les principals novetats legislatives que s’han aprovat en els últims dies en relació al Covid-19. Les mesures incloses al Reial Decret-Llei aprovat el divendres 13 per aturar el contagi de coronavirus afecten associacions, fundacions i cooperatives sense ànim de lucre. Cal tenir en compte que aquesta entrada s’ha elaborat a data 16 de març (a les 15.00 h) i que els continguts poden haver quedat incomplets per la publicació d’informacions posteriors. 

Si formeu part d’una entitat no lucrativa i necessiteu assessorament, no dubteu a enviar-nos un correu a infosuport@fundesplai.org i us ajudarem el més aviat possible.

1. Aprovació de l’estat d’alarma

Com ja sabeu, el Consell de Ministres de dissabte va aprovar el RD 463/2020 de l’estat d’alarma. El decret recull la limitació dels desplaçaments de la ciutadania als centres de treball i tornada a casa. Això implica, per tant, que els treballadors/es tenim l’obligació d’anar a treballar a la nostra entitat si aquesta o l’administració pública no ha aturat la seva activitat o si l’entitat no ha facilitat la possibilitat de fer teletreball. En aquest article t’expliquem el que necessites per poder treballar des de casa.

2. Ajornament de deutes tributaris

El Reial Decret-llei inclou una mesura de flexibilització d’ajornaments i fraccionaments de deutes tributaris per a pimes i entitats no lucratives. Les declaracions que es poden ajornar són aquelles que tenen el termini de presentació del 13 de març fins al 30 de maig. L’ajornament serà de 6 mesos i no es cobraran interessos de demora durant els tres primers mesos. Fins ara es podia ajornar l’IVA i l’Impost de Societats (IS). Ara també s’amplia a l’IRPF de treballadors/es, professionals, lloguers, i als pagaments a compte de l’IS fets amb el model 202 en les entitats que van tenir un resultat positiu en l’última declaració.

3. Ampliació dels terminis en procediments tributaris

Un canvi normatiu imminent permetrà ampliar els terminis de resposta establerts en els procediments tributaris en curs. L’Agència Tributària és conscient de la situació i no considerarà incomplert el termini en el cas de les entitats que tinguin un tràmit pendent. Per a més informació caldrà esperar a la publicació de la modificació normativa. Des de Suport Tercer Sector estem pendents de com avancen les normatives per informar-vos de manera immediata.

4. Flexibilització tramitació i justificació de subvencions

L’Administració pública ha d’elaborar plans de contingència en els quals es concreten les activitats i serveis públics que es consideren bàsics i estratègics. Aquests plans han de preveure mesures que garanteixin una possible ampliació dels terminis de presentació de sol·licituds i resolucions dels procediments. És a dir, aquestes previsions tant de l’Estat com de la Generalitat haurien de permetre suspendre els terminis relacionats amb la tramitació i justificació de les subvencions.

La suspensió dels terminis administratius es preveu al RD 463/2020 estatal i a la Resolució PDA/739/2020, de 15 de març, per la qual es dona publicitat a la Instrucció 3/2020, de 13 de març, sobre mesures al servei de l’Administració de la Generalitat amb motiu del Covid-19.

5. Noves instruccions per als centres de dia per a gent gran

Dissabte, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies (DTASF) de la Generalitat va publicar un comunicat de premsa informant que a partir del dilluns 17 de març es tanquen tots els centres de dia per a gent gran. Per a les persones més vulnerables s’activa el servei d’atenció domiciliària (SAD) i d’àpats. El DTASF assumeix tot el sobrecost econòmic d’aquests serveis.

6. Se suspenen tots els actes de conciliació administrativa laboral

Des del dilluns 17 de març resten suspesos tots els actes de conciliació administrativa prèvia a la jurisdicció social, en compliment de la Instrucció 1/2020, de 15 març, de la Secretaria de Relacions amb l’Administració de Justícia, i de la Secretaria General de Treball, Afers Socials i Famílies, de la Generalitat de Catalunya.

7. Vetlladors, beques menjadors, empreses de transport i menjadors escolars

El Departament d’Educació va emetre un comunicat de premsa el diumenge 15 de març en el qual es mantenen els contractes amb els prestadors de servei de vetlladors i insta els proveïdors a no fer un expedient de regulació d’ocupació (ERTO). També ha demanat als consells comarcals que no suspenguin els contractes amb les empreses del transport i dels menjadors escolars i els ha comunicat que el Departament assumirà la part dels costos fixos d’aquests contractes. Per últim, va comunicar que està estudiant com fer efectives les beques menjador.

8. Persones sense llar, centres residencials d’infància i adolescència, i grups de persones voluntàries

Diumenge 15 de març el DTASF va emetre un altre comunicat de premsa informant de diverses mesures excepcionals per garantir l’atenció a les persones sense llar. Afegeix noves mesures per als centres residencials d’infància i adolescència que completen les que es van publicar el passat dimarts 12. Aquest comunicat també recull recomanacions per a l’organització de grups de persones voluntàries per donar suport a persones vulnerables en el marc de l’emergència sanitària actual.

9. Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació

El president de l’Estat espanyol, Pedro Sánchez, es va comprometre a la roda de premsa de dissabte 14 de març a aprovar mesures per agilitzar els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) i per donar suport als treballadors/es i empreses afectades per les caigudes d’activitat. Ahir la Generalitat va habilitar el tràmit dels ERTO per poder fer-los online ja que fins ara només es podien tramitar de forma presencial.

El dimarts 17 està prevista la publicació d’un decret amb les mesures que afecten els ERTO. A partir d’aquest moment disposarem de tota la informació per iniciar els tràmits en aquelles entitats que ens ho hagueu comunicat. En tot moment us anirem informant de les novetats legislatives que es van publicant i que us afecten com a entitats sense ànim de lucre.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai