Les retribucions a persones físiques normalment estan subjectes a retenció de l’IRPF. Aquest és un impost que grava les persones, no l’entitat. Però aquesta, com a pagador, està obligada a deixar de pagar una part a la persona (la retenció) i a liquidar-la (ingressar-la) a Hisenda, perquè aquella persona tingui un pagament a compte del seu IRPF.
Hi ha diferents tipus de retenció en funció del tipus de retribució que es faci:

  • Treballadors en nòmina: depèn del tipus de contracte, del sou brut anual, de si tenen persones al seu càrrec… És variable.
  • Professionals autònoms: tipus general del 15%, si estan en els dos primers anys d’activitat, poden demanar que se’ls faci un 7%.
  • Col·laboradors cursos i similars: tipus fix del 15%.

Les retencions es declaren trimestralment en el model 111, i al gener s’ha de fer un resum anual: el model 190.
També haureu de fer i lliurar un certificat al professional a on s’indicarà l’import retingut.
Quan es comença a pagar retribucions a persones, s’ha de comunicar l’alta com a retenidor/a amb la presentació d’una declaració censal, el model 036.
A partir d’aquí, es van presentant els models 111. Quan es deixa de presentar declaracions durant un període de temps, cal demanar la baixa com a retenidors amb un nou model 036. Si no es fa, us reclamarien el model.

Teniu més informació i tot el procés detallat al recurs titulat ‘El model 111 d’Hisenda’.

Per saber com omplir el model 111, i que va en cada casella, podeu consultar les instruccions que proporciona l’Agència Tributària, a través d’aquest enllaç.

Podeu omplir el model en PDF a través d’aquest enllaç.

SEGUEIX-NOS!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som una entitat sense ànim de lucre que treballa des de fa més de 45 anys a favor de l’educació i la felicitat dels nens i nenes, l’equitat, la inclusió social, la protecció de la naturalesa i el desenvolupament del Tercer Sector.

Suport Tercer Sector és el departament de Fundesplai dedicat a enfortir les entitats del Tercer Sector.