La Generalitat concedirà 900 euros de gratificació als i les professionals de residències. L’ajut es destina a les persones treballadores que hagin prestat serveis d’atenció directa des de l’1 de març fins al 31 de maig als centres de serveis socials de caràcter residencial de gent gran o de discapacitat intel·lectual i física.
A més, aquests centres han d’estar finançats totalment o parcialment per l’administració pública. Està exclòs d’aquesta ajuda el personal de cuina, neteja, bugaderia i teleassistència.
L’import serà de 900 euros en pagament únic directe al o a la professional i compatible amb altres ajuts. En cas de reducció de jornada, serà proporcional al temps treballat si s’ha estat de baixa mèdica per covid.
Les persones auxiliars de geriatria, coordinadores assistencials, metges o metgesses, diplomats/des en infermeria i personal d’atenció directa a persones amb discapacitat rebran 900 euros. Les altres professions (director/a responsable, fisioterapeuta, terapeuta ocupacional, treballador/a social, educador/a social, psicòleg/oga) en rebran 500.
Com sol·licitar l’ajut?
Tal com s’explica a la resolució publicada el 10 de setembre al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), cal sol·licitar l’ajut si es vol rebre’l.
La sol·licitud només es pot fer per via telemàtica a través de l’apartat Tràmits de la web de la Generalitat. És necessari disposar d’un document d’autoidentificació digital. Les opcions que s’accepten són:
- Un certificat qualificat de signatura avançada idCAT, que emet el Consorci d’Administració Oberta de Catalunya.
- Un certificat qualificat, DNI electrònic o un altre certificat qualificat.
- Sistema IdCAT Mòbil, que es pot obtenir electrònicament a la seu electrònica de la Generalitat.
Cal tenir en compte que les entitats han d’emetre un certificat de temps treballat a la persona treballadora per adjuntar a la sol·licitud.
Què en pensen les entitats?
Des de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), fan una valoració positiva de l’ajut als i les professionals de les residències perquè consideren que és un reconeixement a la tasca realitzada durant la crisi sanitària de la Covid.
Tot i així, lamenten que s’hagi deixat al marge alguns col·lectius. “Creiem que la seva aplicació s’hauria d’haver ampliat a totes les professionals i els professionals, sense excepció ni diferenciació per categories. Considerem que tot el personal, tant el d’atenció directa com el d’indirecta, mereixia aquest ajut, que ha quedat limitat als perfils inclosos en la convocatòria oficial. Des d’ACRA vam efectuar al·legacions al Govern per tal que la mesura anés dirigida a tot el personal”, expliquen des del departament de comunicació d’ACRA.
Per la seva banda, des de la Fundació Avismón també consideren que tota ajuda és bona, però que cal anar més enllà. “Aquests 900 euros són com una paga extra per a aquests professionals. És normal que un enginyer cobri el triple que una persona que cuida del seu pare? El problema és estructural”, assegura Daniel Salvador, director d’Avismón.