La realització d’Expedients de Regulació de l’Ocupació (ERTO) ha provocat un bon número de preguntes en el personal treballador sobre el cobrament de les quantitats que abona el Servei Públic d’Ocupació (SEPE). En una anterior entrada en aquest blog que pots consultar AQUÍ ja destacàvem que el personal no ha de fer res, ja que l’entitat s’encarrega de tota la presentació de la documentació necessària per a les sol·licituds.

Tipus d’ERTO

Tot i que un dels requisits per accedir a la prestació és la inscripció al SEPE com a demandant d’ocupació, en aquest cas aquesta es produeix de manera automàtica i col·lectiva quan l’entitat presenta la documentació requerida.

Recordem que l’ERTO pot haver afectat les persones treballadores de dues formes:

  1. El més habitual és l’ERTO total, en el qual el contracte queda suspès i la persona rebrà del SEPE la prestació completa.
  2. D’altra banda, també s’han realitzat ERTO parcials. En aquests casos, el SEPE s’encarrega de pagar la part de jornada que la persona deixa de treballar.

En quin moment cobrarem?

Una de les preguntes més habituals que ens fem és en quin moment cobrarem. El govern ja va assegurar que al més d’abril, com a màxim, cobrarien el 20% dels afectats per ERTO. Per tant, tota la resta es deixa pel següent pagament, que es produirà el 10 de maig. En aquest pagament rebrem els endarreriments del que no es va pagar a l’abril.

Quina quantitat cobraré?

Evidentment la següent pregunta és, “quant cobraré”? I aquí, la resposta s’ha de matisar. La normativa diu que durant els sis primers mesos, es cobrarà el 70% de la base reguladora, i després es passa a cobrar el 50%. La matisació que comentàvem es deu a la situació familiar. El SEPE ha mostrat la seva preocupació per no tenir actualitzades les dades personals, sobretot pel que respecta a fills/es a càrrec, fet que afecta els llindars de cobrament. Recordem que aquestes són les quantitats màximes i mínimes que es poden cobrar com a prestació:

  • Mínim:
    • Sense fills/es a càrrec: 501.98 euros mensuals.
    • Amb fills/es a càrrec: 671.040 euros mensuals.
  • Màxim:
    • Amb 0 fills/es a càrrec: 1098.09 euros mensuals.
    • Amb 1 fill/a a càrrec: 1254.96 euros mensuals.
    • Amb 2 o més fills/es a càrrec: 1411.83 euros mensuals.

El SEPE ha assegurat que intentarà considerar les situacions que conegui, però que no pot garantir que el 10 de maig el pagament es realitzi de manera correcta, ja que considera que algunes d’aquestes dades poden no estar actualitzades. Per aquest motiu s’ha assegurat que el 10 de maig es farà un pagament a tothom, i que a aquelles persones que no tenen historial al SEPE o el tenen desactualitzat se’ls realitzarà un segon pagament després, tot i que no se n’ha especificat la data.

Per aquest motiu, és recomanable que les entitats que decideixin complementar els sous del seu personal al 100% ho facin segons les seves dades reals, i no segons el pagament del SEPE, ja que aquest realitzarà un segon pagament.

Exemple:

Tenim una persona en ERTO total que cobra habitualment 2.500 euros bruts mensuals, que coincideix amb la seva base ja que te les pagues incloses, i te dos filles a càrrec. El SEPE només coneix que tenia una, per tant l’abonament de la prestació que seria el 70% d’aquesta quantitat està topada al màxim. El SEPE hauria d’abonar 1.411,83 euros, però com només sap que te un filla a càrrec, en un primer moment li abonarà només 1.254,96 euros. Què li pagarem com a complement? Nosaltres li hauríem de pagar la diferència real entre els 2.500 euros i els 1.411, 83 euros, per tant 1.088,17 euros.

És probable que aquesta persona ens truqui per saber per què només està cobrant en un primer moment la suma dels 1.088,17 i els 1.254,96, que fan 2.343.13 €. La resposta ja la coneixem. El SEPE li farà un altre pagament per la diferència de 156.87 € quan comprovi que te una filla més a càrrec que no els hi constava.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

També et pot interessar

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai