L’Adreça Electrònica Habilitada única, DEHú, és un servei de notificacions electròniques administratives i tributàries emeses per diverses administracions públiques.
La DEHú, a més, permet consultar de forma agregada les notificacions que ja s’estaven rebent a la DEH i la Carpeta Ciutadana. Per tant, aquest espai facilita l’accés i compareixença a totes les notificacions rebudes per part de les diverses administracions.
La poden fer servir tant les persones físiques com les jurídiques i es poden veure les notificacions pendents i comparèixer-les (acceptar o rebutjar-les). També es poden consultar i recuperar notificacions ja acceptades o rebutjades.
A més, es poden afegir i canviar les dades de contacte. En aquesta línia, cada entitat pot incloure fins a cinc correus electrònics on rebre els avisos. Aquelles entitats que ja havien comunicat una adreça de correu a través de la DEH, haurien de comunicar alguna adreça a la DEHú per continuar rebent els avisos, ja que la migració de dades no s’ha fet automàticament.
Per tal de facilitar la gestió de les comunicacions, el sistema d’alertes estableix una classificació dels avisos en tres colors:
- En verd apareixeran els missatges informatius.
- En groc els avisos programats o d’importància mitjana.
- En vermell els missatges d’error o alta importància.
Com accedir-hi a l’Adreça Electrònica Habilitada única?
L’accés a la DEHú s’ha de fer a través del seu lloc web identificant-se a través d’una de les diverses vies:
- DNIe o certificat electrònic (en el cas de les entitats, l’accés haurà de ser a través del certificat electrònic)
- Accés amb PIN (de 24 h)
- Accés amb Cl@ve permanent
- Accés per a ciutadans de la UE
Per fer servir aquest sistema de notificacions no cal registrar-se, sinó simplement accedir al web.
Quins organismes estan vinculats amb la DEHú?
A l’Adreça Electrònica Habilitada hi ha més de 8.000 organismes que poden emetre notificacions. Per a trobar cadascun hi ha un cercador on es poden buscar per nom o pel codi DIR3. També es poden consultar els organismes al llistat d’emissors.
Entre les entitats emissores n’hi ha que depenen dels ministeris (per exemple, la Subdelegació del Govern a Tarragona), d’algunes comunitats autònomes i dels ajuntaments. En el cas català hi ha moltes administracions que no s’inclouen al DEHú.
Font: Xarxanet.