L’anunci de la convocàtoria d’eleccions al Parlament de Catalunya, que se celebraran el 12 de maig, ha generat incertesa al tercer sector social, que s’enfronta a un escenari complex després de treballar aspectes clau com la Llei del Tercer Sector.

D’una banda, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ja havia anunciat un increment en el pressupost del departament i ara són dades que queden en l’aire. La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i La Confederació empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, a més, han fet una nota de premsa conjunta afirmant que aquesta convocatòria avançada d’eleccions “tindrà un impacte directe en les persones en situació de vulnerabilitat”.

Amb aquestes eleccions anticipades queden aturades qüestions tan importants com la Llei del Tercer Sector Social, que havia de reconèixer la tasca, enfortir i potenciar el sector i que estava en la recta final per ser aprovada abans de l’estiu. Hi ha altres conseqüències que impacten directament en les persones, com l’aturada d’altres normes que han de facilitar el dia a dia: el traspàs de la gestió de l’Ingrés Mínim Vital a Catalunya, la gestió integrada amb la Renda Ciutadana Garantida, l’avantprojecte de llei de l’Economia Social i Solidària, l’avantprojecte de llei dels instruments de provisió del sistema públic de serveis socials i el desplegament del 4t Pla de Suport al Tercer Sector Social.

També les entitats i associacions pateixen les conseqüències, per exemple, l’aturada de la CONVO, la convocatòria de subvencions més grans per a les entitats socials. És important destacar-ho perquè hi ha entitats pendents de l’atorgament d’aquests ajuts i amb la convocatòria electoral pot passar molt de temps fins que es pugui resoldre l’atorgament.

Les eleccions anticipades poden generar incerteses i per al tercer sector social és fonamental que els governs assegurin estabilitat, es puguin comprometre amb el sector i es garanteixi el finançament per professionalitzar i donar millor servei. Per exemple, és important treballar l’estratègia de lluita contra la pobresa infantil i per primera vegada hi havia un full de ruta marcat a llarg termini que quedarà aturat, igual que la condonació del deute de les famílies en situació de vulnerabilitat energètica.

De cara a l’escenari postelectoral, les dues capçaleres destaquen que tota la feina que s’ha portat a terme fins ara s’ha fet des del consens i que confien que, en el moment d’iniciar la legislatura, es pugui reprendre tota aquesta feina per avançar com més aviat possible a favor del bé comú.

Font: redactat per l’equip de Suport Tercer Sector a Xarxanet.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai