El pròxim mes de gener de 2025 serà el moment de presentar per primer cop la declaració del model 182, amb relació als donatius rebuts durant l’any 2024 per determinades entitats no lucratives que generen dret de deducció per a les persones donants. S’haurà de fer sota els nous parámetres que es van aprovar a la reforma de la Llei 49/2002, de 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats sense fins lucratius i dels incentius fiscals al mecenatge. Posa’t en contacte amb nosaltres i t’assessorarem.

D’altra banda, cal tenir en compte l’ampliació de la quantitat de diners donats que es consideren com a micromecenatge provinent de persones contribuents de l’Impost sobre la Renda de Persones Físiques. Aquest límit passa de 150 a 250 euros. Això significa que les persones que facin una donació, a la declaració relativa al 2024, es podran deduir fins al 80% (això es manté) dels primers 250 €.

Pel que fa a la resta de donatiu, és a dir, tot allò que superi els primers 250 €, la deducció augmenta del 35% al 40% tant per als donatius de persones físiques com de les jurídiques. Això s’aplica sempre que sigui un donatiu no recurrent.

Pel que fa als donatius recurrents, la nova normativa també planteja modificacions. En aquest cas, disminueix el nombre d’anys per considerar-los com a recurrents: passa de quatre a tres anys. Per tant, en el cas de les persones físiques, es considera com a donatiu recurrent quan una persona dona durant tres anys consecutius a la mateixa entitat una quantitat igual o superior a la de l’any anterior. En aquest cas, el percentatge de deducció per a les persones físiques és del 45%. El canvi d’anys també és aplicable a les donacions fetes per persones jurídiques. En aquest cas, però, el percentatge de deducció passa del 40 al 50%.

Finalment, la reforma també marca que les donacions en espècies com a mecanisme d’ajut, s’han d’incloure en un conveni de patrocini i col·laboració empresarial.

En definitiva, la reforma millora les condicions per fer donacions i aplicar les deduccions. Aquests canvis, doncs, poden ser un bon reclam per a la captació de fons i donatius. 

Font: redactat per l’equip de Suport Tercer Sector a Xarxanet.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai