La captació de fons és essencial per a les entitats del Tercer Sector. És un dels mètodes més comuns per garantir la sostenibilitat d’entitats i organitzacions i desenvolupar els seus projectes i programes socials. Si la teva entitat necessita ajuda, contacta amb el nostre Servei Econòmic.
Moltes vegades es necessiten recursos externs per finançar les activitats. És per això que és fonamental disposar de mètodes eficaços i eficients per aconseguir aquests fons. A continuació, n’enumerem alguns:
Donacions individuals
Les donacions individuals són una font de finançament molt utilitzada per a les organitzacions. Això pot incloure donacions puntuals, com també donacions periòdiques o petites aportacions mensuals, per exemple.
Aquest tipus de captació es basa en establir una relació amb les persones que volen contribuir. Per facilitar aquest procés, les entitats tenen persones captadores o eines digitals, com pàgines web o aplicacions mòbils, per permetre que les persones donants facin les seves aportacions de manera ràpida i segura.
Campanyes de finançament col·lectiu
El finançament col·lectiu, més conegut com a crowdfunding, és una tècnica que permet a les entitats obtenir fons amb petites aportacions d’un gran nombre de persones. Aquest mètode es basa en la difusió d’una causa a través de plataformes en línia com GoFundMe, Kickstarter o Goteo.org.
Fent servir aquests espais, les organitzacions exposen els seus projectes per motivar la gent a contribuir-hi. Sovint hi ha contrapartides com agraïments públics, regals o reconeixements públics.
Llegats i herències
Aquestes donacions es produeixen quan una persona deixa part del seu patrimoni a l’entitat a través del testament. Per exemple, hi ha entitats que gaudeixen de pisos en propietat gràcies a les herències que han rebut. És per això que poden ajudar persones en situació de vulnerabilitat extrema.
Per fomentar aquest tipus de donacions, les entitats han de crear programes específics i establir relacions personals amb persones donants.
Subvencions i ajudes públiques
Les entitats del Tercer Sector poden sol·licitar ajudes a institucions públiques com ajuntaments, governs autonòmics o la Unió Europea. Aquestes ajudes es poden destinar a projectes específics i es basen en els criteris que cada convocatòria determinen, però cal una bona capacitat d’elaboració de projectes i d’adaptació a les normatives establertes.
Esdeveniments de recaptació de fons
Els esdeveniments ocupen un gran ventall i poden incloure sopars benèfics, maratons, rifes o concerts de recaptació. No només ajuden a aconseguir fons, sinó que també ajuden a fer que les organitzacions treballin en la seva imatge i es relacionin amb donants potencials.
És important destacar que organitzar un esdeveniment és una inversió i cal estudiar el retorn que tindrà l’acció.
Venda de productes i serveis
Algunes entitats del Tercer Sector generen ingressos mitjançant la venda de productes o serveis relacionats amb la seva tasca social. Això pot incloure la venda de marxandatge, samarretes, tasses, llibres, menjar o la prestació d’alguns serveis específics.
Patrocinis i col·laboracions amb empreses
Moltes organitzacions socials busquen establir acords de patrocinis amb empreses que desitgen millorar la seva imatge corporativa a través del suport a causes socials. És important que les entitats siguin coherents amb els seus principis per no ser utilitzades per fer una neteja d’imatge a aquestes empreses.