Les organitzacions han de revisar les seves polítiques salarials per evitar sancions i compensacions per danys i perjudicis. El Tribunal Suprem ha dictat diverses sentències recentment que reforcen el compromís amb la igualtat retributiva entre dones i homes. A més de les sancions administratives previstes per la llei, ara les entitats que incompleixin aquesta normativa podran ser condemnades a pagar indemnitzacions per compensar tant les diferències salarials com els danys morals ocasionats a les treballadores.

En concret, la sentència 241/2025 estableix que una treballadora que va percebre un salari inferior al que li corresponia segons el conveni col·lectiu, ha de ser compensada amb gairebé 7.200 euros. Aquesta quantitat inclou el que ha deixat de cobrar per culpa de la discriminació (lucre cessant) i una compensació per l’impacte emocional i psicològic del tracte desigual (danys morals).

La decisió judicial destaca que la reclamació no es limita a una simple diferència de sou, sinó que reconeix la vulneració d’un dret fonamental: el dret a la igualtat en l’àmbit laboral. A més, s’estableix que els terminis de prescripció comencen a comptar des que finalitza la situació discriminatòria, no des del seu inici.

Registre retributiu

Per tal d’evitar sancions, és imprescindible que les entitats garanteixin que no hi hagi diferències de retribució injustificades entre homes i dones. Això implica revisar el registre retributiu, obligatori per a qualsevol entitat amb personal contractat. Cal assegurar-se que es compleixen els convenis col·lectius i justificar qualsevol diferència amb criteris objectius relacionats amb les funcions i responsabilitats del lloc de treball. Si tens dubtes o necessites ajuda amb la creació del teu registre retributiu, contacta amb el nostre servei d’igualtat i diversitat.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat

¡Síguenos!

Suscríbete ahora a nuestro boletín

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Síguenos en las redes sociales

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai