Xarxanet enguany celebra vint anys i durant aquest temps l’equip jurídic de Suport Tercer Sector ha donat resposta a un munt de qüestions que preocupen les entitats sense ànim de lucre perquè afecten en la seva gestió i, el més important, en la causa per la qual treballen.
En aquest article repassem alguns moments destacats de la nostra trajectòria al capdavant d’aquest espai de Xarxanet.
L’empoderament de les entitats amb Xarxanet
Víctor Garcia, cap de Suport Tercer Sector, ha vist la transformació del portal des d’abans que esdevingués un lloc web: “Xarxanet és l’evolució d’un servei d’assessorament a entitats, que va començar l’any 1996, per iniciativa de l’Institut Català del Voluntariat (INCAVOL)”.
Aleshores, encara no hi havia un portal web on les entitats poguessin consultar els continguts, per això l’assessorament es feia exclusivament per fax o telèfon. Amb els anys, però, la tecnologia ha canviat juntament amb molts altres aspectes: “Abans les organitzacions consultaven molt sobre qüestions molt bàsiques, i ara hi ha menys preguntes, però són més complexes”.
Víctor Garcia: “El grau actual de coneixement del sector per part de les persones de les entitats és molt més alt”.
En bona part, aquest canvi es deu a la gran quantitat de recursos que tenen al seu abast les organitzacions a través del lloc web de Xarxanet. “El grau actual de coneixement del sector per part de les persones de les entitats és molt més alt”, reconeix Garcia.
Montse Agudo, cap del servei jurídic de Suport Tercer Sector, també ha viscut el procés de maduració del tercer sector: “Serveis com Xarxanet han afavorit a donar informació i formació, per tant, hi ha qüestions que ja queden resoltes al portal”. A més, Agudo destaca la importància de tenir tot aquest material tan accessible: “És un recurs molt útil especialment per a entitats petites i mitjanes, moltes vegades amb persones voluntàries i amb recursos limitats”. També cal tenir present que és un contingut especialitzat i gratuït al qual poden accedir organitzacions de pobles molt petits i que no tenen altres serveis a prop.
L’evolució legislativa del sector
Des de Suport Tercer també han vist com els canvis normatius han afectat les entitats: “Hi ha una exigència més gran per gestionar les entitats, amb un volum més gran de normatives aplicables al tercer sector. Per això, la part jurídica es dificulta i es van generant nous dubtes”, comenta Agudo.
Cal que les entitats estiguin al dia d’aquestes modificacions normatives, per tant, les persones encarregades de crear els continguts han de formar-se i actualitzar-se per tal de transmetre la normativa de la manera més entenedora i clara per a persones no expertes en la matèria. Moltes vegades, la seva feina també consisteix a adaptar les lleis a la idiosincràsia del tercer sector.
Montse Agudo: “Hi ha una exigència més gran per gestionar les entitats, amb un volum més gran de normatives aplicables al tercer sector”.
En aquest sentit, per exemple, Xarxanet va crear un portal específic de transparència per explicar tota la normativa al respecte. Però, a més, el portal sempre ha estat referent en la legislació específica que afecta l’àmbit no lucratiu amb la creació de continguts sobre la llei de fundacions, de mecenatge, del voluntariat…
Aquesta evolució també s’ha traduït en l’augment en la publicació d’articles relacionats amb l’àmbit l’aboral: “A mesura que el tercer sector ha evolucionat i s’ha professionalitzat, s’han anat contractant persones. Per això, hem hagut de tenir en compte també els temes laborals”.
L’orgull de formar part de Xarxanet
Tot l’equip de Suport Tercer Sector (perquè tothom d’una o altra manera té relació amb Xarxanet) coincideix que és un orgull formar d’aquest projecte. D’una banda perquè es dona suport a persones que ajuden altres persones. De fet, l’àmbit jurídic acompanya, informa i assessora en qüestions tan bàsiques com constituir una entitat per començar a desenvolupar una causa solidària. A Montse Agudo, encarregada també de crear continguts i resoldre dubtes a través del servei d’assessorament, aquesta feina li permet “estar a prop de les entitats i és molt satisfactori poder-les ajudar”.
D’altra banda, Víctor García afegeix que “Xarxanet té un valor afegit perquè és un portal dirigit al tercer sector i gestionat principalment per entitats del tercer sector. Això fa que sovint ens puguem trobar amb les mateixes dificultats i, en definitiva, que parlem el mateix idioma”.
Montse Mateo, tècnica de formació i projectes de Suport Tercer Sector, també va col·laborar durant molt de temps creant continguts i va viure l’evolució del portal i del criteri d’avaluació: “Xarxanet s’ha anat adaptant a les noves tendències i han canviat els indicadors a mesura que ha evolucionat la tecnologia per fer un lloc web més atractiu”.
Per a ella formar part d’aquest projecte, a més, ha estat molt enriquidor: “Dintre del projecte ens anem anant formant amb els tallers de l’equip tècnic i hem treballat totes les entitats per anar en la mateixa direcció. Sempre hem tingut la sensació de ser un equip”.
Suport Tercer Sector celebra haver format part de Xarxanet tots aquests anys i haver acompanyat i assessorat moltes entitats sense ànim de lucre. Per aquesta raó, asseguren des de l’equip que tenen molt entusiasme per continuar desenvolupant aquesta tasca durant molts anys més.
Font: redactat per l’equip de Suport Tercer Sector a Xarxanet.