La presentació de comptes anuals és una obligació fonamental per a qualsevol entitat o associació, no només per complir amb la normativa, sinó també per fomentar la transparència interna. Això facilita la presa de decisions informades sobre l’aprovació o no de la gestió econòmica de la junta directiva.

Des del Servei econòmic de Suport Tercer Sector t’ajudem amb la gestió de les finances de l’entitat. Contacte amb nosaltres i t’assessorem.

QUI S’ENCARREGA?

La junta directiva és l’encarregada de presentar els comptes davant l’assemblea. Generalment, aquesta tasca recau en la persona que ocupa el càrrec de tresorer o tresorera, si l’entitat disposa d’aquesta figura. Tot i això, la responsabilitat dels comptes correspon a tota la junta directiva, i per això, els comptes s’han de presentar primer a la junta per a la seva aprovació. Només aleshores poden ser presentats en assemblea.

QUI ELS APROVA?

L’aprovació dels comptes és responsabilitat de les persones sòcies que assisteixen a l’assemblea general. La junta té el compromís de preparar-los amb antelació suficient i fer-los arribar a les persones sòcies per a la seva revisió prèvia. D’aquesta manera és més fàcil explicar-ho durant l’assemblea. Aquesta comunicació prèvia reforça la transparència de l’entitat i facilita una votació informada.

És fonamental que la junta presenti a l’assemblea tota aquesta informació de manera clara i accessible. D’aquesta manera, tothom podrà entendre l’estat financer de l’entitat, independentment dels seus coneixements en matèria econòmica. Això facilita la participació informada i assegura que els vots es facin amb coneixement de causa.

QUAN S’APROVEN?

El tancament i la presentació de comptes es fan un cop l’any, i l’aprovació acostuma a tenir lloc en l’assemblea general ordinària. El termini màxim legal per a l’aprovació és de sis mesos des de la data de tancament establerta als estatuts de l’entitat.

La majoria d’entitats funcionen amb any natural, de gener a desembre, i és per això que el termini normalment és fins al 30 de juny de l’any següent. No obstant això, algunes associacions, com les AFA o entitats esportives, poden tenir altres calendaris adaptats a la seva activitat.

En cas que els estatuts no especifiquin una data concreta, el tancament serà el 31 de desembre. Tot i que la llei permet un màxim de sis mesos, els estatuts poden establir un termini inferior que prevaldrà sempre que sigui més restrictiu que el termini legal.

ASSOCIACIONS I TRANSPARÈNCIA

Per a garantir la transparència i que les persones sòcies tinguin una visió clara de la situació econòmica i financera de l’entitat, és recomanable presentar tant el compte de resultats com el balanç de situació:

  • Compte de resultats: mostra els ingressos i despeses, detallant les fonts d’ingrés i la destinació de despeses.
  • Balanç de situació: ofereix una imatge clara dels actius i passius de l’entitat, així com dels fons socials acumulats, ajudant a comprendre la situació patrimonial.

Font: redactat per l’equip de Suport Tercer Sector a Xarxanet.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai