Segurament t’has fixat que des de fa un temps els continguts en català a Google tenien un posicionament inferior respecte al castellà (tot i que la persona que estava fent la cerca tingués configurat l’idioma català).

Per aquest motiu, i durant mesos, l’Aliança per la presència digital del català, impulsada pel Govern de la Generalitat de Catalunya conjuntament amb Google i altres plataformes de recerca, han estat treballant per recuperar visibilitat dels resultats.

Google ha començat a aplicar canvis als algoritmes i ja es poden veure millores substancials. Fa uns mesos, la presència de pàgines en la llengua catalana (entre els tres primers resultats) era només el 24%, mentre actualment és el 57%.

Aquesta iniciativa  marca un precedent important en la promoció de la diversitat lingüística en el ciberespai, i és un exemple d’èxit de com la col·laboració entre l’Administració pública i les entitats de la societat civil poden aconseguir resultats valuosos en l’àmbit digital. Per aprofitar aquesta millora i configurar les preferències de llengua a Google als diferents dispositius, el procés és simple i directe. A continuació, es detallen els passos necessaris per ajustar el teu dispositiu i començar a rebre continguts en català.

Configurar Google News en català: 

  • Per configurar Google News en català des d’un dispositiu mòbil:
    • Obra l’app de Google News.
    • Clica al perfil d’usuari/a, a la part superior dreta de la pantalla.
    • Selecciona a ‘Ajustaments de News’.
    • A l’apartat ‘Idiomes i regions que t’interessen’, clica ‘Català (Espanya)’.
  • Per configurar Google News en català des d’un ordinador:
    • Accedeix a la pàgina de Google News.
    • Clica a la icona de “Configuració”, a la part superior de la pantalla.
    • A l’apartat ‘Idiomes i regions que t’interessen’, clica ‘Català (Espanya)’.

Ara bé, què poden fer les entitats del Tercer Sector perquè continuï millorant el posicionament dels continguts en català?

Des de Suport Tercer Sector des de l’any 2011 desenvolupem el projecte ‘Les entitats, en català’ amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu del projecte és promoure l’ús de la llengua catalana a les organitzacions sense afany de lucre,  a través del diagnòstic de l’estat actual del català al Tercer Sector i la generació d’eines i recursos que permetin millorar-lo. A continuació, t’oferim consells que pots desenvolupar a la teva organització:

6 consells per contribuir a la millora del posicionament del català als cercadors digitals

Les entitats poden jugar un paper essencial en la promoció i visibilitat de la llengua catalana, contribuint a la seva preservació i foment. A continuació, t’expliquem maneres com la teva entitat pot contribuir-hi:

 
  1. Optimitzar el contingut: assegura’t que tots els llocs web, blogs i altres plataformes en línia de la teva organització estiguin disponibles en català i que el contingut estigui ben escrit i sigui de qualitat. Utilitza paraules clau en català que siguin rellevants per a la teva àrea d’interès.
  2. Contingut de qualitat: la creació de contingut original i de qualitat en català pot ajudar-te a atraure l’atenció de Google i altres cercadors. Això pot incloure articles, vídeos, infografies i altres tipus de contingut que siguin rellevants per a la teva audiència.
  3. Col·laboració amb altres entitats: les col·laboracions amb altres entitats i administracions públiques que tinguin projectes per promoure la llengua catalana poden ser una manera efectiva d’augmentar la visibilitat a Google.
  4. SEO: les tècniques d’optimització de motors de cerca (SEO) poden ser molt importants per millorar la visibilitat digital. Assegura’t de fer servir les eines de SEO adequades per garantir que els teus continguts en català estiguin ben indexats per Google.
  5. Xarxes socials: les xarxes socials són una eina poderosa per a la difusió del català. Les entitats poden compartir contingut en català, promoure esdeveniments i projectes relacionats amb la llengua catalana i interactuar amb la comunitat catalanoparlant a través de les xarxes socials.
  6. Ús del català en aplicacions: promoure l’ús del català en la tecnologia i les aplicacions mòbils també pot ser útil per augmentar la visibilitat de la llengua. Això pot incloure desenvolupar les teves aplicacions i continguts digitals en català.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai