Els objectius són una peça clau en tot projecte. És vital definir-los amb precisió i redactar-los de manera concisa per tal de comunicar de forma efectiva el que es vol aconseguir.

En un projecte els objectius representen la finalitat, els efectes i els resultats que s’aspira a assolir. És essencial que aquests objectius indiquin de manera clara i precisa les accions desitjades, els canvis que es volen implementar a partir de la situació inicial, els nivells d’èxit esperats i els terminis per aconseguir-los.

Prèviament, cal realitzar una exhaustiva anàlisi de la situació objecte d’intervenció i, de manera prioritària, avaluar els recursos disponibles. La Diputació de Barcelona ha desenvolupat una guia destinada a facilitar la definició dels objectius per a les entitats interessades.

Característiques que han de tenir

Per garantir que els objectius d’un projecte siguin efectius, és important tenir en compte les següents característiques, utilitzant el criteri SMART desenvolupat per Peter Drucker:

  • Específics (Specific): els objectius han de ser clars i concrets, indicant de manera precisa el que s’ha de fer.
  • Mesurables (Measurable): és essencial que els objectius siguin mesurables perquè es pugui avaluar el seu grau de compliment.
  • Assolibles (Achievable): els objectius han de ser realitzables tenint en compte els recursos disponibles i la realitat en què s’ha de treballar.
  • Realistes (Realistic): és important que els objectius siguin realistes i viables d’assolir dins del context i les limitacions existents.
  • A temps (Timely): els objectius han de tenir un termini temporal específic per aconseguir-los, establint una línia de temps clara.

Un exemple d’objectiu SMART podria ser “Incrementar en un 5% el nombre de persones associades en els pròxims dos anys”. A més, en el cas d’entitats del tercer sector, és important considerar les següents característiques addicionals:

  • Coherència amb la missió i les finalitats de l’organització: Els objectius han de ser coherents amb la visió i les metes de l’entitat.
  • Participació i acceptació: és fonamental que els objectius siguin elaborats de manera participativa, coneguts i acceptats per les persones implicades en el projecte i per l’entitat en general.

Tipologia d’objectius

Els objectius d’un projecte es poden classificar en tres nivells de concreció: generals, específics i operatius.

  • Objectius generals: Aquests objectius són les finalitats genèriques del projecte i no assenyalen resultats concrets. No són directament quantificables ni mesurables mitjançant indicadors. Els objectius generals són amplis i es concreten en objectius específics.
  • Objectius específics: Es deriven dels objectius generals i els concreten, indicant els efectes específics que es vol aconseguir. Han de ser coherents amb els objectius generals i emmarcar-se dins d’aquests.
  • Objectius operatius: Aquest nivell d’objectius desenvolupa i concreta encara més els objectius específics. Són directament quantificables i mesurables mitjançant indicadors.

No és obligatori utilitzar tots tres nivells d’objectius en un projecte. La definició dels nivells dependrà del tipus de projecte i del grau d’abstracció dels objectius generals.

  • Tres nivells (generals, específics i operatius): Si els objectius generals són molt abstractes, es fa difícil passar directament als objectius operatius quantificables. En aquest cas, caldrà afegir un nivell intermedi: els objectius específics.
  • Dos nivells (generals i específics): En un esquema de dos nivells, els objectius generals són menys abstractes i es poden concretar directament en els objectius específics. Això significa que els objectius generals equivalen als objectius específics dels tres nivells, mentre que els objectius específics realitzen la funció dels objectius operatius.

En la majoria dels casos, els formularis per sol·licitar ajuts o subvencions demanen només els objectius generals i els objectius específics. En absència d’instruccions específiques, també és habitual utilitzar aquesta estructura de dos nivells.

Redacció d’objectius

Per redactar els objectius d’un projecte, es recomana utilitzar verbs en infinitiu que expressin l’acció que es vol dur a terme. S’ha d’optar per verbs més abstractes en els objectius generals i verbs que permetin la quantificació en els objectius més específics. A continuació, es presenten alguns exemples:

  • Verbs genèrics: afavorir, consolidar, estimular, orientar, ajudar, millorar, conèixer, fomentar, dinamitzar, analitzar, avaluar, impulsar, promocionar, prevenir, potenciar, vetllar per, promoure o conscienciar, entre d’altres.
  • Verbs concrets: augmentar, incrementar, disminuir, mantenir, realitzar, aconseguir, organitzar, obtenir, assegurar, constituir, crear, comprovar, calcular, resoldre, enumerar o donar, entre d’altres.

A més, segons la guia de la Diputació de Barcelona, és recomanable enunciar els objectius sempre en positiu i utilitzar una estructura del tipus: verb d’acció + funció sobre l’acció + resultat final o intenció + data de finalització. Aquí tens un exemple:

Exemple: Matricular el 100% dels estudiants per aconseguir complir els terminis de la programació acadèmica el mes de juliol.

Font: redactat per l’equip de Suport Tercer SectorXarxanet.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai