Des de l‘àrea d’igualtat de gènere i diversitat, al març vam inaugurar el cicle de formacions dels protocols LGTBIQA+ amb la primera sessió en línia i que s’allargarà durant els propers mesos durant els quals es faran els protocols i diverses trobades amb les entitats educatives i de lleure que hi participen: Associació Dinàmic, Club d’Esplai Diversitat Lúdica, Centre d’Esplai el Nus, Centre d’Esplai La Gresca, Associació Socioeducativa Tu Tries, Associació Educativa Xera i Xino-Xano Associació de Lleure.
En aquest sentit, cal destacar la importància que entitats que treballen amb infants i joves es puguin formar en aquest tipus de discriminacions per poder-les tractar.
Formació per combatre els discursos d’odi
Durant les tres hores del streaming, es va explicar la normativa a partir de la qual s’estructura i que, entre altres qüestions, obliga les organitzacions a partir de cinquanta persones treballadores a tenir un protocol per garantir la igualtat de les persones LGTBIQA+.
També es va explicar què és la discriminació i les diferents maneres com es pot manifestar, perquè els equips educatius dels esplais tinguin més sensibilitat i eines per detectar i abordar aquestes situacions. A la formació també es va fer èmfasi en l’ús d’un llenguatge lliure d’estigmes, judicis i connotacions negatives envers les persones LGTBIQA+: es va incidir en el fet de parlar de “discriminacions” en comptes de “LGTBIQA+fòbia” per fer desaparèixer el concepte de “por” que implica el terme “fòbia”.
És essencial educar, en primera instància, de l’existència de persones amb estils de vida que no atenen la norma de ser cisgènere i heterosexual, abans d’abordar les discriminacions i violències que poden patir. Si no, les persones LGTBIQA+ només són reconegudes quan són discriminades i no pel seu valor identitari i únic com a éssers humans.
Per donar cabuda a totes les persones, a la sessió es va expressar la necessitat de familiaritzar-nos amb un llenguatge inclusiu que transcendeixi el gènere binari dona/home, femení/masculí. Amb aquest objectiu es van donar una sèrie de recomanacions lingüístiques i maneres de procedir: l’ús del masculí genèric i predominant i la creació de pronoms i formes d’expressió neutres.
Per últim, es van especificar les mesures d’actuació que haurien de seguir les entitats davant situacions de discriminació per promoure i garantir la igualtat de tracte i d’oportunitats i difondre a les persones treballadores l’existència i el contingut del protocol.
Per damunt de tot, es va ressaltar la importància de formar les persones en matèria LGTBIQA+ per percebre, entendre i celebrar la diversitat de tots, totes i totis.
Amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminismes: