Durant el 2023, Suport Tercer Sector hem estat l’Oficina Tècnica per al foment de la integració laboral de persones amb discapacitat contractades en centres especials de treball (CET), de la Direcció General d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives. En aquest sentit, durant aquest any hem donat suport a l’administració atenent i assessorant en qüestions tècniques i administratives les entitats que treballen en aquest àmbit, com ara, en la tramitació de les subvencions.
Una diagnosi dels CET
Com a oficina tècnica hem dut a terme una diagnosi de la situació actual dels CET. En aquest procés, hem parat especial atenció a la feina i els reptes dels Equips Multidisciplinaris de Suport (EMS), servei especialitzat que s’adreça a les persones amb discapacitat intel·lectual que treballen. L’estudi, que encara està en procés d’elaboració, té l’objectiu d’avaluar la promoció de l’ocupació de les persones amb discapacitat dins de l’àmbit català.
Per a la recollida de dades hem visitat 15 centres especials de treball, hem entrevistat 3 CET de referència i hem enviat una enquesta als CET d’arreu de Catalunya. Tota una feina de camp que ens ha permès conèixer de primera mà la situació dels CET i dels equips multidisciplinaris de suport. En aquest sentit, hem dut a terme una àmplia recollida de dades sobre les convocatòries d’anys anteriors per facilitar l’estudi comparatiu de l’impacte dels diferents programes.
A partir dels resultats i les conclusions obtingudes, es vol tenir una imatge representativa de la situació actual que permeti posar en marxa noves accions que facilitin i millorin la feina dels EMS. També plantejarem millores per al procés de recollida de dades a fi de facilitar-ne el tractament en les futures convocatòries.
180 professionals participen en la Primera Jornada EMS
Un esdeveniment clau en el suport als Equips Multidisciplinaris de Suport ha estat la ‘Primera Jornada EMS’, organitzada pel Departament de Treball i en la qual vam donar suport com a Oficina Tècnica.
L’acte, que es va dur a terme el 30 de novembre, va reunir per primera vegada en un únic espai més de 180 professionals de CET d’arreu de Catalunya. L’objectiu de la jornada ha estat crear un espai de contacte amb els CET a fi de conèixer de primera mà la situació de l’ocupabilitat de les persones amb discapacitat. Alhora, ha estat un lloc d’intercanvi de bones pràctiques i reflexió conjunta entre les professionals dels CET per afavorir la compartició de recursos i la transferència de coneixement.
Hi van intervenir persones expertes en aquest àmbit i entitats amb bones pràctiques que treballen per la inserció laboral de persones amb discapacitat. A més, vam dinamitzar un espai de trobades grupals entre persones d’EMS per posar en comú reptes, bones pràctiques, necessitats… Una experiència molt enriquidora per entendre la situació de l’ocupabilitat de les persones amb discapacitat i de les professionals dels EMS.
Millor comunicació amb els centres especials de treball
Al llarg d’aquest any, una de les principals prioritats ha estat donar a conèixer la feina de l’Oficina Tècnica a les professionals, com a espai on adreçar els seus dubtes. Això ens ha permès tenir un contacte directe amb CET de tot el territori i rebre les seves consultes, sobretot pel que fa als tràmits a l’administració. De fet, hem estat el canal de comunicació i vincle entre les entitats i el Departament, per millorar-ne la comunicació.
A més, per tal de millorar la comunicació de la informació rellevant per als CET hem elaborat diversos materials publicats al portal web del Departament d’Empresa i Treball. Una de les publicacions ha estat el document de preguntes més freqüents amb un recull de les consultes més habituals en relació amb la convocatòria de l’SMI.