A fi de respectar la igualtat de tracte i d’oportunitats en l’àmbit laboral, i el deure d’adoptar mesures per evitar qualsevol mena de discriminació laboral entre dones i homes, les entitats no lucratives amb personal contractat han de tenir un Protocol d’abordatge de l’assetjament sexual i/o per raó de sexe.
Si tens dubtes i vols rebre assessorament gratuït en matèria d’igualtat de gènere i diversitat sexual, pots traslladar la teva consulta a l’Oficina tècnica per a l’equitat de gènere i la diversitat sexual.
De conformitat amb l’article 48 de la Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per la igualtat de dones i homes, tota entitat sense afany de lucre amb personal contractat ha d’aplicar mesures de sensibilització, prevenció i actuació davant qualsevol conducta d’assetjament sexual i/o per raó de sexe. Tot això es recull al Protocol d’abordatge de l’assetjament sexual i/o per raó de sexe, que inclou polítiques preventives i un procediment d’actuació definit. A més, ha d’estar a l’abast de tota persona vinculada a l’entitat.
Des de setembre de 2023, els protocols es poden registrar al REGCON (Registre i Dipòsit de Convenis Col·lectius, Acords Col·lectius de Treball i Plans d’Igualtat). Tot i que no és obligatori registrar el protocol, es preveu que ho sigui properament.
QUINS AVANTATGES TÉ REGISTRAR EL PROTOCOL?
- Per poder presentar-se a concursos públics, perquè cada cop més és un requisit imprescindible.
- Perquè es valora positivament a les concessions de subvencions i ajuts.
- Perquè legitima el protocol. És a dir, és una manera de demostrar que el protocol compleix amb la normativa, donat que és revisat pel departament corresponent.
- Perquè manifesta una major confiança en l’entitat. Disposar d’un protocol registrat pot proporcionar seguretat per interposar la denúncia interna.
- Perquè davant de possibles denúncies per assetjament, serà demostrable l’existència prèvia del protocol i la seva aplicació.
- Perquè manifesta el compromís de l’entitat amb la lluita contra les violències.
Disposar d’un protocol registrat manifesta la protecció i el suport cap a les persones que hagin pogut viure una situació d’assetjament i proporciona legitimitat a l’entitat com a espai segur i de lluita contra qualsevol mena de situació d’assetjament sexual i per raó de sexe.
Per aquest motiu, des de l’Oficina tècnica per a l’equitat de gènere i la diversitat sexual recomanem el registre dels protocols de les entitats del tercer sector.