Els deutes poden provenir de convenis, de subvencions o de factures amb relació a contractes públics amb l’Administració pública autonòmica. En aquest recurs s’explica l’eina que poden fer servir les entitats per consultar els cobraments que tenen pendents. Posa’t en contacte amb nosaltres per a més informació.
Informació que ofereix l’eina de consulta
L’aplicació informàtica, que és responsabilitat del Departament d’Economia i Finances, conté informació sobre determinats pagaments que diversos departaments o organismes de la Generalitat tenen compromesos: factures, subvencions, devolucions d’ingressos indeguts, etc.
No obstant això, no apareix informació amb relació als pagaments d’ajuts a famílies, infants, gent gran o altres col·lectius vulnerables, ni tampoc informació en relació amb determinats sectors professionals com, per exemple, els perceptors dels fons agrícoles europeus.
Cal tenir en compte que la consulta no comporta el pagament de cap tipus de taxa i no té un termini determinat, per tant, es pot fer en qualsevol moment.
Amb motiu de l’adhesió de la Generalitat de Catalunya al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), un mecanisme que ha creat l’Estat espanyol per proporcionar liquiditat a les autonomies, l’ordre de prioritat dels pagaments ha de ser l’establert a les condicions d’aquest mecanisme, que és el següent:
- Venciments del deute públic.
- Deutes i sancions tributàries i cotitzacions de la Seguretat Social.
- Pagaments a proveïdors/es i/o subvencions.
Qualsevol variació en la informació relativa a la data de programació dels pagaments, que habitualment es fa els últims dies de cada mes, s’introdueix de manera immediata a la plataforma de consulta.
Modalitats d’accés a la informació
La informació respecte a l’estat dels pagaments es pot obtenir per dues vies:
- Per Internet.
- Per telèfon, trucant al número d’informació telefònica 012.
En ambdues modalitats, la informació proporcionada és exactament la mateixa.
Per fer la consulta directament per internet és imprescindible disposar de certificat digital de representant de persona jurídica.
Si no es té aquest certificat, i no es pot obtenir la informació ni per internet ni trucant al 012, l’única opció seria fer una consulta a la bústia de contacte de la Generalitat, informant del màxim de dades possible que es tinguin en relació amb el cobrament que es vol consultar.
Cerca de documents
Quan s’accedeix al formulari de l’aplicació, el primer que s’ha de fer és autenticar-se amb el certificat digital. El NIF apareixerà automàticament.
A continuació, es demanen una sèrie de dades:
- Dades relatives a l’entitat: cal escollir alguna de les opcions disponibles en les següents llistes desplegables que inclou el formulari:
- Tipus d’entitat d’on té pendent el cobrament l’entitat (departament, organisme, òrgan superior, altres entitats o tots els tipus d’entitat).
-
Entitat: si s’ha seleccionat ‘Departament’ o ‘Organisme, l’eina permet escollir tots els departaments o tots els organismes de la llista desplegable. Si s’ha marcat en el punt anterior ‘Òrgan superior’ o ‘Altres entitats’, s’hauran de seleccionar individualment.
- Dades relatives al document. S’ha d’escollir una de les següents opcions:
- Documents pendents de pagament.
- Documents pagats.
En ambdós casos es podran informar els següents camps:
- Referència del document.
- Interval de dates del document.
- Interval de dates previstes de pagament i interval de dates de pagament.
En cas d’informar d’algun d’aquests intervals, la data ‘Fins a’ ha de ser posterior a la data ‘Des de’.
Finalment, per obtenir el resultat, caldrà prémer el botó ‘Cerca’.
Resultats de la cerca i terminis de cobrament
Els estats que poden aparèixer en fer la cerca són els següents:
- Pendent: vol dir que l’organisme que deu diners a l’entitat encara no ha passat al Departament d’Economia i Finances el vistiplau perquè procedeixi a la programació del pagament. Si s’han superat els terminis acordats o previstos, el més aconsellable és contactar amb el deutor per verificar que no hi hagi cap problema ni retard que calgui resoldre.
- Programat: apareixerà la data prevista de pagament.
- Pagat: el deute consta com a liquidat.
Des que es paga una factura fins que es rep l’ingrés, poden passar fins a dos dies hàbils. A més, des de la data del pagament d’una factura fins que es rep la informació o el detall sobre els pagaments rebuts poden passar fins a set dies hàbils.
El resultat de la cerca dels documents pagats mostra un resultat com el d’aquest exemple:
Si es prem sobre qualsevol de les línies, apareix el detall de a quin concepte concret correspon aquell cobrament. Aquesta opció és força útil quan es reben en el compte bancari cobraments agrupats procedents de la Generalitat que no estan suficientment identificats.
El resultat de la cerca es pot exportar a un document Excel que dona encara més detalls, prement a la casella ‘Exporta’.
Font: redactat per l’equip de Suport Tercer Sector a Xarxanet.