El portal Xarxanet aquest juliol celebra 20 anys i Suport Tercer Sector és una de les entitats que forma part de l’equip redactor des del començament del projecte. Durant vint anys les persones que han format part de Suport Tercer Sector han col·laborat d’una o altra manera en Xarxanet, aportant la seva experiència i expertesa en diverses matèries relacionades amb la gestió de les entitats sense ànim de lucre.
Aquesta iniciativa de la Generalitat de Catalunya vol donar veu al teixit associatiu de Catalunya. Actualment, som responsables dels portals econòmic i jurídic, redactant principalment recursos que faciliten el dia a dia de les entitats en aquestes matèries, i redactem continguts vinculats a l’associacionisme i el voluntariat, per tal de donar veu a les organitzacions no lucratives. A més, ens encarreguem de la gestió dels serveis d’assessorament en l’àmbit econòmic i jurídic.
Durant tot aquest temps, des de Suport Tercer Sector hem vist l’evolució del portal i hem adaptat i millorat els nostres continguts adaptant-nos any rere any a les necessitats de les entitats del tercer sector. Per celebrar els 20 anys del projecte, la nostra responsable del servei econòmic, Dolors Martínez, comparteix la seva experiència en aquests vint anys.
Quins són els principals canvis que ha tingut el portal?
Els primers anys, el portal era molt senzill visualment. Però ens va engrescar a tothom aquell projecte, que va ser totalment innovador, fet des del i per al sector no lucratiu. L’objectiu era que les entitats tinguessin un lloc on anar a cercar informació fiable i explicada de manera que la poguessin entendre fàcilment. La consigna per a totes les tècniques que elaboràvem contingut era “escriu sobre el tema com si ho estiguessis explicant als teus avis”. Han de ser explicacions senzilles, però sense obviar el component tècnic i el marc legal… Tot un repte!
Quan es va actualitzar el portal, d’entrada ens va costar una mica fer-nos a la nova organització i disposició dels diferents continguts (recursos, notícies, agendes…) però de seguida ens vam adaptar i ràpidament ens vam adonar que el canvi era molt positiu. Amb el nou portal les entitats podien trobar molt més fàcil la informació que necessitaven. També va millorar molt el sistema de les demandes d’assessorament gratuït especialitzat.
Recordes alguna anècdota divertida?
Un any vam fer una campanya amb la X viatgera de Xarxanet. Hi havia una lletra X gegant, de color vermell, que havia d’anar passant de setmana en setmana per diverses entitats. Tu la rebies, la utilitzaves per donar a conèixer i explicar el projecte en la teva organització i després escollies una altra entitat per fer-li arribar. Sempre fèiem una foto de la X amb tot l’equip, per descomptat! Quan torno a veure aquella foto, recordo el moment amb un gran somriure.
Què és el que més t’agrada del projecte?
“Xarxanet ens permet donar visibilitat a projectes molt diversos, compartir idees, generar sinergies…”.
M’agrada molt el fet de poder donar un cop de mà a les entitats en els temes que són més complexos. Quan un grup de persones crea una associació o una fundació, ho fa amb un objectiu social, al qual volen destinar totes les seves energies i recursos. El fet de poder comptar amb algú que les pugui fer suport i que les faciliti la seva tasca social, em genera una gran satisfacció personal.
D’altra banda, ja que és un portal en el qual poden col·laborar moltes entitats del sector, ens permet donar visibilitat a projectes molt diversos, compartir idees, generar sinergies… És molt bonic formar part d’un projecte global com el de Xarxanet, i que aquest portal hagi esdevingut com a referència a l’hora d’informar-se.
Quin impacte té en les entitats?
Ens consta que moltes entitats han millorat molt en la seva gestió gràcies a l’existència i els continguts del portal. El fet d’anar informant immediatament dels canvis en les legislacions que poden afectar-les, els recordatoris dels terminis de presentació dels impostos que es van fent o els recursos que sempre estan orientats al punt de vista del món associatiu crec que ajuda molt a evitar que les entitats puguin trobar-se en situacions problemàtiques amb les administracions públiques.
Entrar al portal de Xarxanet és connectar-se amb el sector, tenir l’actualitat que les pot afectar en el dia a dia més immediat i, alhora, les dona idees que poden aplicar en les seves organitzacions, per millorar-les i així tenir molt més impacte social. En resum, Xarxanet representa poder gaudir d’aquest acompanyament en el dia a dia de la gestió de l’entitat, i això és quelcom realment molt positiu. Per tant, animo a tothom a formar part de la comunitat Xarxanet.
Com funciona el servei d’assessorament?
Les entitats tenen la possibilitat de rebre de forma totalment gratuïta un assessorament personalitzat en tots els dubtes que puguin sorgir. En el meu cas, per exemple, l’assessorament és en relació amb temes fiscals i econòmics. Hi ha un enllaç al portal on l’entitat planteja la pregunta, des de Xarxanet ens la fan arribar als diversos àmbits de gestió segons sigui el tema i nosaltres la resolem per escrit. En moltes ocasions, l’acompanyem de documents, models o d’enllaços a recursos per complementar la informació de la resposta.
I, si alguna cosa no ha quedat clara, l’entitat té la possibilitat de tornar a preguntar a la mateixa tècnica que l’ha atès prèviament. El que volem assegurar és que el dubte hagi quedat totalment resolt. Per tant, com més concreta sigui la pregunta, molt millor.
Font: redactat per l’equip de Suport Tercer Sector a Xarxanet.