El Tribunal Suprem redefineix el càlcul del perjudici econòmic causat per possibles incorreccions en la liquidació dels impostos fetes per les entitats. Aquesta valoració és crucial per determinar el grau de gravetat de l’error comès, que està directament relacionat amb el percentatge de sanció que finalment s’aplicarà a l’entitat si es confirma la incorrecció.

Abans d’aquesta sentència, el perjudici econòmic es calculava en relació amb la quota diferencial, és a dir, la diferència entre el resultat declarat per l’entitat com a resultat final de l’impost i el càlcul del resultat fet per l’Agència Tributària en la declaració paral·lela.

Amb el criteri establert pel Tribunal Suprem, d’ara endavant s’hauran de sumar a la quota diferencial tots els pagaments realitzats per l’entitat com a compte de l’impost en qüestió. Per exemple, en cas d’una liquidació de l’Impost de Societats (IS), s’inclouran tots els pagaments realitzats amb el model 202 durant el període o les retencions fetes per tercers, com ara els ingressos procedents d’arrendaments. Per tant, la base per calcular el perjudici serà la quota líquida de l’impost i no la quota diferencial.

Per comprendre com això afecta les entitats, cal recordar com es calcula el perjudici econòmic. Es pren la base de la sanció (la diferència entre l’import que s’hauria d’haver ingressat i l’import que es va ingressar realment) i es divideix per la quantitat total que s’hauria d’haver ingressat. Amb el criteri anterior (quota diferencial), ja que no s’incloïen els acomptes, la quantitat era inferior a la de la quota líquida, i això provocava un percentatge de perjudici més alt.

Increment percentual de les sancions tributàries

Dins de la determinació de les sancions establertes a l’article 187.1.b. de la Llei 58/2003, General Tributària, es disposa que el percentatge mínim de sanció per una infracció tributària ha d’incrementar percentualment al perjudici econòmic ocasionat a la Hisenda pública, segons els següents paràmetres:

  • >10% i =<25%, 10 punts percentuals.
  • >25% i =<50%, 15 punts percentuals.
  • >50% i =<75%, 20 punts percentuals.
  • >75%, 25 punts percentuals.

Per tant, com més petita sigui la valoració del perjudici, menor serà la sanció.

Aquesta sentència tindrà aplicació en tot procediment sancionador on s’utilitzi el criteri de graduació establert en l’article corresponent, i en què, d’acord amb la normativa tributària vigent, es puguin obtenir diferències entre les quotes líquides i diferencials.

Aquesta situació no es limita exclusivament a l’Impost de Societats (IS), que és el cas en disputa, sinó que també pot sorgir en altres impostos com l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF).

Font: redactat per l’equip de Suport Tercer Sector a Xarxanet.

 

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai