El Departament de Justícia i Qualitat Democràtica ha obert una consulta pública prèvia per modificar el Decret 259/2008, que regula el Pla de comptabilitat de les fundacions i associacions subjecte a la legislació de la Generalitat de Catalunya. El termini per participar en la consulta pública finalitza el 2 de maig de 2025.

Problemes que es volen resoldre amb la modificació

  • El Pla comptable actual (Decret 259/2008) no està adaptat a la normativa europea, Directiva 2013/34/UE, fet que comporta càrregues innecessàries i tractes desiguals entre entitats. Actualment, les fundacions i associacions mitjanes i petites han de presentar documents comptables que no serien exigibles segons la Directiva europea.
  • El Pla actual es basa en el Pla comptable mercantil, qüestió que genera distorsions i incoherències amb la naturalesa pròpia de les fundacions i associacions.
  • La Memòria dels comptes anuals no desenvolupa prou bé informació clau, com l’ús dels recursos per a finalitats estatutàries, la qual cosa afecta negativament la transparència.

Quins són els objectius de la iniciativa?

La modificació es planteja els següents objectius principals:

  • Fer més fàcil la comptabilitat per a les fundacions i associacions mitjanes i petites, reduint les obligacions que tenen actualment.
  • Actualitzar els criteris que determinen quin tipus de model comptable han d’utilitzar (complet, abreujat o simplificat), adaptant-los als nous imports límit.
  • Millorar la qualitat i claredat de la informació comptable, perquè sigui més útil i transparent.

Participa en la consulta pública

Així doncs, l’Administració pública convida la ciutadania afectada per la normativa a participar-hi activament. Les persones interessades tenen fins al 2 de maig per fer les seves contribucions. Per tal d’orientar les aportacions, s’han plantejat les preguntes següents:

  1. Quins aspectes considereu essencials incloure en una modificació del Pla comptable?
  2. Quines Normes Internacionals d’Informació Financera (NIIF) no previstes en l’actual Pla considereu que s’han d’incorporar?
  3. Amb l’objecte de reduir les càrregues excessives, quins aspectes considereu que s’ha d’eliminar de les diverses obligacions d’informació dels comptes anuals?
  4. Quins considereu que han de ser els llindars dels imports per determinar les dimensions d’una fundació en relació amb el model comptable a utilitzar?
  5. Considereu necessari incloure una norma de valoració “combinació de negocis” especialment pel que fa a fusions i escissions?

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat

¡Síguenos!

Suscríbete ahora a nuestro boletín

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Síguenos en las redes sociales

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai