Per evitar problemes en la recepció i gestió de les comunicacions que envia l’Agència Tributària durant l’estiu, les entitats poden sol·licitar fins a 30 dies de cortesia per no rebre missatges de l’organisme públic. La sol·licitud s’ha de fer amb un mínim de set dies d’antelació.
Per a l’Administració tributària, juliol i agost són mesos hàbils en els quals segueix enviant requeriments al conjunt de contribuents. Això suposa que, si les persones a càrrec de l’àrea econòmica d’una entitat marxen de vacances sense demanar a Hisenda aquesta suspensió temporal, les notificacions que rebin durant els dies que siguin fora podran quedar obsoletes quan es reincorporin a la feina. Per aquest motiu, tot i que moltes entitats encara no ho facin, és recomanable sol·licitar els dies de cortesia a Hisenda.
Conseqüències de rebre requeriments de vacances
Des del moment en què es rep una notificació per via telemàtica a través de la bústia d’Hisenda, la persona contribuent està obligada a obrir-la en un període màxim de 10 dies. És a dir, passats els 10 dies des de l’enviament de la notificació, Hisenda considera que la informació o requeriment ja ha arribat a l’entitat. A partir d’aquí, comencen a comptar els terminis que figurin a la notificació.
Això suposa certs riscos per a les persones contribuents. Per exemple, en el cas de rebre una notificació durant les vacances demanant informació sobre un procediment d’embargament d’una empresa proveïdora, l’entitat es pot trobar, al tornar de les vacances, que la notificació ja ha caducat i que no han arribat a temps de complir amb el termini.
S’ha de tenir en compte que per accedir a la bústia d’Hisenda cal fer-ho amb el certificat digital. Per tant, s’han d’obrir les notificacions a través de l’ordinador on es té el certificat digital instal·lat.
Alguns consells
Es poden sol·licitar fins a 30 dies naturals (els festius i caps de setmana compten) de cortesia a l’any per no rebre notificacions. És recomanable que el període sol·licitat comenci uns dies abans de marxar de vacances. D’aquesta manera s’eviten les notificacions d’últim moment.
A més, és important tenir en ment que no cal allargar el termini de cortesia fins que acabi l’absència de la persona que s’encarrega dels tràmits amb Hisenda. Les notificacions penjades al sistema s’entenen notificades, en cas que no s’obrin, transcorreguts 10 dies des del seu dipòsit a la bústia virtual. Per tant, es poden escurçar els dies de cortesia fins a 10 dies abans de la reincorporació a l’entitat.
No s’aturen terminis
D’altra banda, cal recordar que les vacances fiscals no suposen cap ajornament dels deutes tributaris ni dels terminis per qualsevol procediment en curs. Per exemple, un recurs, o atendre un requeriment anterior.
Si l’entitat rep un requeriment per contestar l’IVA, i per tant té 10 dies per respondre, el fet de demanar la suspensió de notificacions no suposarà l’ampliació del termini de contestació. S’ha de contestar en el termini establert, tot i que hi ha l’opció de demanar un allargament d’aquest termini.
Si, per exemple, arriba el requeriment el dia abans de marxar de vacances i no dona temps de recopilar tota la informació que Hisenda sol·licita, es pot demanar una ampliació dels dies per contestar al requeriment, que no tindria res a veure amb els dies de gràcia de no rebre notificacions.
Font: redactat per l’equip de Suport Tercer Sector a Xarxanet.