Des de Suport Tercer Sector commemorem el 8M, Dia Internacional de les Dones. Així, en plural. Perquè considerem que de dones, n’hi ha moltes i que no es poden limitar i singularitzar.

Aquest any, posem a la teva disposició 8 recursos que et serveixin per sensibilitzar sobre diferents aspectes relacionats amb la perspectiva de gènere a la teva entitat. Pots compartir aquests recursos amb la resta de la plantilla per aconseguir que totes i tots coneguem alguns conceptes elementals per arribar a la igualtat de gènere.

Tots són recursos públics. Alguns realitzats per l’administració i d’altres, per entitats privades, però que considerem que són ideals per al nostre objectiu.


BRETXA SALARIAL

Es tracta d’un indicador que mesura la diferència entre la remuneració dels homes i de les dones, expressada en percentatge referit al salari dels homes.

En aquest sentit, quan parlem de bretxa salarial, no ens referim a la desigualtat retributiva entre homes i dones pel desenvolupament de tasques iguals o d’igual valor, sinó a tots aquells factors que provoquen una diferència entre el salari mitjà d’homes i dones (per exemple, el fet que les dones facin més jornades parcials, tinguin menys contractes temporals, s’enfrontin al sostre de vidre o que les feines que desenvolupen són pitjor remunerades perquè no estan valorades socialment).

? Póster sobre la Bretxa Salarial, de l’ONU Mujeres


VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Parlem de violències masclistes en plural, entenent que existeixen diferents tipus (física, psicològica, sexual, econòmica, institucional…) i que es poden produir en diversos àmbits (laboral, familiar, social, comunitari…). Totes tenen en comú, això sí, que són legitimades en el marc d’un sistema patriarcal i que serveixen per perpetuar els privilegis i la situació de poder dels homes.

Sovint, s’utilitza la metàfora de l’iceberg per explicar que les violències més visibles, que se situarien a la punta (com ara, els assassinats masclistes i les violacions), se sustenten sobre una base de violències menys visibles (acudits masclistes, assetjament sexual al carrer, llenguatge sexista, amor romàntic…).

? Díptic, del Ministeri de Treball


LLENGUATGE INCLUSIU

El llenguatge inclusiu o llenguatge no sexista és aquell que es proposa des dels feminismes per intentar configurar una nova realitat que trenqui amb els estereotips de gènere i visibilitzi les dones, així com altres identitats.

Per fer-ho, es parteix de la base que el llenguatge no és neutre ni simplement un instrument de comunicació, sinó que es tracta també d’una eina que vehicula el nostre pensament i contribueix a perpetuar prejudicis i estructures de poder, com ara l’androcentrisme i el sexisme.

? Guia de comunicació inclusiva, del Grup Alba


CONCILIACIÓ/ CORRESPONSABILITAT

Parlem de conciliació quan ens referim a l’intent per desenvolupar la vida laboral sense que aquesta entri en conflicte amb el desenvolupament de la vida personal i familiar, dos àmbits que, a la nostra societat, tenen valors i lògiques de funcionament contraposades. Històricament, hi ha hagut un gran desequilibri entre homes i dones en relació amb això, ja que les responsabilitats familiars han recaigut en major mesura sobre elles.

Això fa que, per exemple, siguin les dones les que majoritàriament demanen reduccions de jornada, permisos per cuidar una persona i excedències, o tinguin menys possibilitats de ser contractades si són -o volen ser- mares, la qual cosa agreuja la bretxa salarial de gènere i relega les dones a les posicions més baixes en el mercat laboral. Per aquest motiu, s’apel·la a la corresponsabilitat: és a dir, a l’assumpció equitativa de les tasques de cures entre homes i dones.

? Per què no és el mateix conciliar que corresponsabilitzar?, de Quotidiana


ASSETJAMENT SEXUAL

L’assetjament sexual consisteix en una sèrie de requeriments a través del llenguatge verbal, no verbal o escrit per tenir relacions sexuals que no són desitjades ni consentides per part de la persona que els rep (que pot ser major o menor d’edat). El delicte pot produir-se puntualment o continuadament en el temps, i la condició és que tingui lloc a l’àmbit laboral, de prestació de serveis o de la docència.

L’assetjament per raó de sexe o gènere és un comportament intimidant, hostil, degradant, humiliant, ofensiu o molest que s’exerceix contra una persona amb motiu del seu sexe o gènere. Aquest també pot ser, alhora, un assetjament de tipus sexual.

? Claus per a un abordatge feminista de l’assetjament masclista en l’àmbit laboral, per la Fundació Surt


SOSTRE DE VIDRE

S’anomena sostre de vidre la barrera invisible amb la qual es troben les dones per accedir a càrrecs directius o de gerència a entitats i empreses (ocupats majoritàriament per homes), malgrat que tinguin l’experiència i la formació requerides per a la tasca en qüestió. Aquesta limitació està relacionada amb els rols i estereotips de gènere, que fan que les dones no siguin considerades adients o capaces per afrontar aquests espais de lideratge.

Recentment, s’ha començat a utilitzar també el concepte ‘terra enganxós’ per fer referència a la dificultat amb la qual es troben moltes dones per superar els llocs de treball més precaris i menys valorats socialment.

? Trencant el sostre de vidre, d’Acció Social i Dona – Montgat


DIVERSITAT

La diversitat és la qualitat de posseir varietat i, generalment, és un terme que es fa servir per referir-se a la diversitat humana dins d’una organització, comunitat o societat. Com més diversitat conté, més persones representatives de diferents cultures, races, llengües o gèneres estan representades.

? Pla Municipal per la Diversitat Sexual i de Gènere


SALUT LABORAL

Quan parlem de la salut laboral ens estem referint tant a la salut de les persones en relació amb la seva ocupació professional, com a aquelles accions que es duen a terme en l’entorn laboral per a protegir-la i millorar-la.

? Decàleg bones pràctiques per una salut i una seguretat laboral amb perspectiva de gènere, per Cervera i Gonfaus

Des de Suport Tercer Sector t’ajudem perquè la teva entitat sigui més igualitària i compleixi amb la normativa en referència a la igualtat de gènere. T’acompanyem a fer plans d’igualtat, auditories salarials…

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai