Per assegurar-se que es promou la igualtat, és important que les organitzacions i les persones treballadores estiguin compromeses en la negociació del pla d’igualtat. Des de l’àrea d’igualtat de Suport Tercer Sector podem ajudar a la teva entitat en tot el procés de la creació del pla d’igualtat.

L’Institut de les Dones del Ministeri d’Igualtat ofereix una guia completa per a l’elaboració de plans d’igualtat, amb l’objectiu de facilitar el compliment del Reial decret 901/2020, de 13 d’octubre, que regula els plans d’igualtat i el seu registre. Aquesta guia proporciona orientació detallada sobre com desenvolupar i implementar plans d’igualtat efectius. A continuació, s’expliquen les principals implicacions dels sindicats en la creació dels plans d’igualtat de les organitzacions.

Negociació de l’elaboració del pla d’igualtat

Segons les disposicions legals, les entitats que estan obligades a negociar el diagnòstic i el pla d’igualtat mitjançant una comissió negociadora són les següents:

  • Organitzacions que tinguin més de cinquanta persones treballadores a la seva plantilla.
  • Aquelles que estiguin obligades per conveni col·lectiu. Si el conveni col·lectiu ho requereix, les organitzacions hauran de negociar el pla d’igualtat.
  • En cas que l’autoritat laboral hagi acordat amb l’entitat crear un pla d’igualtat com a acció en el marc d’una sanció administrativa. Si l’autoritat laboral ha imposat una sanció administrativa i ha acordat la creació d’un pla d’igualtat com a part de la sanció, l’organització haurà de negociar-lo obligatoriament.

Per a les altres organitzacions, l’elaboració i implementació dels plans d’igualtat serà voluntària. Igualment, en cas que l’organització desitgi desenvolupar un pla d’igualtat de manera voluntària, haurà de consultar i negociar prèviament amb la representació legal de les persones treballadores.

Pel que fa al còmput de les persones treballadores, es tindran en compte els següents aspectes:

  • Es realitzarà el còmput segons la totalitat dels treballadors i treballadores, independentment del tipus de contracte (fix, discontinu o de posada a disposició).
  • També es comptaran les persones amb contractes de durada determinada que hagin estat vigents en l’entitat durant els sis mesos anteriors al còmput. En aquest cas, cada cent dies treballats es considerarà com una persona addicional.
  • Les persones amb contractes a temps parcial també comptaran com una persona més en el còmput.
  • S’haurà de comprovar si s’arriba al límit de cinquanta persones treballadores l’últim dia dels mesos de juny i desembre de cada any. Un cop s’arriba a aquest límit, l’obligació d’elaborar i tenir un pla d’igualtat s’assoleix, i aquesta obligació es mantindrà fins i tot si el nombre de treballadors/es disminueix.

Òrgans i persones que intervenen

Per a la creació del pla d’igualtat i la negociació, intervenen diversos òrgans i persones. A continuació, es detallen les figures que participen en aquest procés:

  • Representació de l’organització: aquesta representa l’entitat i pot incloure la direcció de l’empresa o els seus representants legals designats específicament per a aquest propòsit.
  • Representació legal i/o sindical de les persones treballadores: aquest grup inclou diferents figures, com ara:
  • Comitè de l’organització i/o persones delegades dels treballadors/es: si l’organització té un comitè d’empresa o persones delegades de personal, aquest grup té el dret de participar en la negociació del pla d’igualtat. La participació en la negociació depèn de les seccions sindicals, si existeixen, i sempre que tinguin majoria en el comitè o entre les persones delegades de personal.
  • Grups de l’entitat: s’inclouen els sindicats més representatius en l’àmbit territorial, així com les organitzacions sindicals afiliades, federades o confederades que tenen representació en l’entitat.
  • En cas que l’organització no tingui representació legal i no hi hagi eleccions: en aquest cas, la negociació del pla d’igualtat es realitzarà amb els sindicats més representatius i els sindicats representatius del sector de l’entitat. En aquesta comissió negociadora, cada part tindrà un màxim de sis persones.
  • En el cas que una organització tingui centres de treball amb representació legal o sindical i altres sense: la interlocució per a la negociació del pla d’igualtat recaurà en aquells centres de treball que tinguin representació legal o sindical.

En resum, en la negociació i elaboració del pla d’igualtat intervenen la representació de l’organització, la representació legal i/o sindical de les persones treballadores, incloent-hi comitès, persones delegades del personal, sindicats representatius, entre d’altres. L’estructura i la participació específica depenen de cada situació i dels acords establerts entre les parts implicades.

Comissió negociadora

Per garantir una adequada constitució de la comissió negociadora, és important tenir en compte les següents consideracions:

  • Terminis: La comissió negociadora ha de constituir-se en un termini màxim de tres mesos des que s’hagi arribat a les cinquanta persones treballadores. En cas que l’entitat estigui obligada a tenir un pla d’igualtat pel conveni col·lectiu, s’ha de seguir les seves indicacions o es disposa de tres mesos des de la publicació del conveni.
  • Participació paritària: És important assegurar una participació paritària entre la representació de l’organització i la de les persones treballadores. Això també implica una composició equilibrada entre dones i homes per a cada part.
  • Repartiment de veu i vot: Totes les persones que formen part del comitè negociador tenen la legitimitat per negociar i compartir la seva visió. No s’ha de superar el límit de tretze persones per cada part implicada (entitat i persones treballadores).
  • Designació de la persona presidenta: En cas d’acord entre les dues parts, es pot designar una persona presidenta. Si no hi ha acord o no es desitja aquesta figura, les dues parts han de crear i gestionar l’acta constitutiva de la comissió i establir un reglament per moderar les sessions i signar les actes.
  • Suport d’especialistes externs: La comissió negociadora del pla d’igualtat pot comptar amb el suport i assessorament d’especialistes externs en matèria d’igualtat de gènere en l’àmbit laboral.

Font: redactat per l’equip de Suport Tercer Sector a Xarxanet.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai