El Departament de Cultura ha publicat un document que recull els requisits que han de complir els locals, establiments o espais a l’aire lliure en els quals es realitzin activitats culturals. Les condicions han estat aprovades pel Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT, perquè els ajuntaments i les persones professionals disposin d’un marc de referència per a la programació i contractació d’esdeveniments culturals a les festes majors i als festivals d’estiu.

El recull estableix les condicions d’higiene i desinfecció per als espais en què tenen lloc actes culturals i les mesures de protecció per a col·lectius artístics, treballadors/es i públic. En cap cas, el document no substitueix el ‘Pla de desconfinament de les arts en viu’, que s’està consensuant amb el sector, i que serà presentat properament. A més, només estarà vigent durant les fases 1 i 2 del desconfinament, amb la voluntat d’adaptar-lo quan es coneguin les condicions de la Fase 3.

Condicions dels actes culturals

Entre les principals recomanacions, el document destaca que cal garantir que, en els actes o espectacles culturals, els i les espectadores estaran asseguts i mantindran la distància de seguretat fixada per les autoritats sanitàries. En referència a aquest tema, la distància física de seguretat serà de 2 metres i, quan no sigui possible complir aquest requisit, es podrà reduir si es garanteix l’ús de mascareta.

En qualsevol cas, s’haurà de deixar sempre un espai lliure interpersonal equivalent a un seient o a 1 metre. D’altra banda, es prioritza la venda en línia d’entrades i es desaconsella l’ús de diners en efectiu. També es recomana que els seients del públic estiguin numerats, que l’obertura de portes es realitzi amb antelació suficient per permetre un accés escalonat, i que es diferenciïn els circuits d’entrada i sortida dels espais on es realitza l’activitat cultural.

Respecte el personal treballador, s’aconsella que els equips es redueixin al nombre imprescindible de persones. A més, quan hi hagi diversos artistes simultàniament a l’escenari, s’apunta que la direcció artística ha de procurar el manteniment de la distància física de seguretat.

En els casos en què la naturalesa de la feina no permeti respectar la distància interpersonal ni l’ús d’equips de protecció adequats al nivell de risc, com és el cas de músics, actors i actrius, caldrà ajustar-se a mesures de seguretat dissenyades per a cada cas particular a partir de les recomanacions de les autoritats sanitàries.

Pel que fa l’àmbit municipal, es remarca que els ajuntaments han de disposar de dades concretes per preveure l’impacte de qualsevol activitat cultural i prevenir una alerta sanitària. D’aquesta manera, han de conèixer, per exemple, el nombre aproximat de persones que acollirà l’activitat o estar informats, quan l’activitat comprengui una acampada, de les característiques i el volum, així com dels serveis auxiliars que comprenen.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai