La jornada anual de Suport Tercer Sector es va celebrar el divendres 25 de novembre amb una assistència de més de 100 persones. L’objectiu d’aquest acte era donar a conèixer i explicar les idees clau i els aspectes més rellevants de les normatives del Tercer Sector que actualment s’estan tramitant o estan a punt d’iniciar la seva tramitació i que afecten directament les entitats sense ànim de lucre.

L’activitat va comptar amb les intervencions de:

  • Marc Viñas, de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària (DGACC) del Departament de Drets Socials, per parlar de la Llei del foment de l’associacionisme.
  • Roger Civit, director de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, per detallar la Llei del Tercer Sector Social.
  • Jordi Rojas, representant de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES) a l’AESCAT i president de la cooperativa Opcions de consum responsable, per explicar la Llei d’economia social i solidària.
  • Laia Grabulosa, directora de La Confederació, per presentar la Llei d’acció concertada.
  • Maite Esteve, directora de la Fundació Catalunya Cultura, per comentar la Llei de mecenatge.

L’estat actual de cada normativa

En la seva intervenció Marc Viñas va posar de manifest que la futura llei interpel·la tots els poders públics i serà d’obligat compliment tant per a la Generalitat com per al món local. Sobre els beneficiaris, Viñas va detallar que “seran per a totes aquelles entitats jurídiques (associacions i fundacions) i també per a un tercer subjecte detectat: els grups o plataformes informals que veuen d’uns principis similars a les entitats formalment constituïdes”.

Roger Civit: “Som una de les poques comunitats autònomes sense una normativa darrere”

Per la seva part, Roger Civit va ser molt categòric afirmant que la llei del Tercer Sector Social “vol corregir una anomalia existent”. En aquesta línia: “Amb un sector tan ampli i tan arrelat al territori, som una de les poques comunitats autònomes sense una normativa darrere”. El director de la Taula del Tercer Sector va destacar que un dels objectius més importants és “el reconeixement del paper del Tercer Sector Social, el fet que un text normatiu ho reconegui ens blinda de cara a evitar que en un futur algú posi en qüestió el nostre paper”.

El representant de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES), Jordi Rojas, va afirmar que aquesta normativa “és revolucionària”. En aquest sentit considera que “dona una llei a una alternativa socioeconòmica al model econòmic general”. Com els anteriors ponents, Rojas va remarcar la importància que tenen aquestes normatives perquè donen a les entitats socials “lloc allà on es decideixen les polítiques públiques”.

Jordi Rojas: “Aquestes lleis donen lloc allà on es decideixen les polítiques públiques”

Laia Grabulosa, directora de La Confederació, va explicar que la llei d’acció concertada “vol regular un instrument de l’administració pública per promoure serveis d’atenció a les persones”. També va constatar que “quan es parla de serveis públics d’atenció a les persones, no s’ajusta a les necessitats dels serveis ni de les persones perquè funcionen sota les dinàmiques del mercat”.

Finalment, la directora de la Fundació Catalunya Cultura va reclamar que “la figura del mecenes no està reconeguda de manera positiva. La societat té una visió molt estigmatitzada del mecenatge”. Per aquesta raó, va explicar que manca pedagogia perquè la ciutadania entengui el paper del mecenatge.

La primera part de la jornada va representar una fotografia de la situació actual de les normatives que en els pròxims mesos començaran a afectar les entitats del Tercer Sector.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai