Des d’aquest juny les entitats amb més de 250 treballadores ja haurien de disposar del canal d’informació (o canal de denúncies) per tal que les persones coneixedores d’infraccions normatives en l’entorn laboral les puguin comunicar amb garanties de no rebre represàlies. A més, a finals d’any també l’haurien de tenir les organitzacions d’entre 50 i 249 persones. Per aquesta raó, des de Suport Tercer Sector us presentem l’opció de GlobaLeaks, per a les entitats que vulgueu gestionar internament aquest canal.

Què és GlobaLeaks?

GlobaLeaks és una plataforma de denúncia segura i anònima que permet a les persones informar de malversacions, abusos i violacions dels drets humans. A més, garanteix un alt nivell d’anonimat, ja que en cap cas s’emmagatzema informació de la persona denunciant i això evita que pugui ser rastrejada.

La seguretat és un factor en el qual s’ha posat molt d’èmfasi, ja que empra protocols avançats de seguretat per protegir les comunicacions com ara l’encriptació punt a punt i certificats digitals. També garanteix la integritat i confidencialitat perquè es posen mesures per garantir la inalterabilitat de les dades i la seva confidencialitat.

Característiques de GlobaLeaks

És una plataforma multilingüe, que permet personalitzar la interfície de la persona usuària així com els formularis de denúncia i s’adapta a les necessitats específiques de l’organització.

D’altra banda, existeix una comunitat de persones usuàries sota la plataforma organitzativa Slack, un fòrum a Github, juntament amb el repositori d’actualitzacions i millores en desenvolupament, eines que poden servir per resoldre dubtes en el seu ús.

Finalment, GlobaLeaks està desenvolupada en Python, llenguatge de codi obert i base de dades PostgreSQL, per a plataformes Linux, i fa servir comunicacions la xarxa TOR.

La instal·lació i ús de l’eina –que, per exemple, ja fa servir l’Oficina Antifrau de Catalunya— no té cap cost per a les entitats i es disposa tant de documentació per a desenvolupadors com per a usuaris.

En cas que necessiteu disposar del vostre canal de denúncies, des de Suport Tercer Sector us podem assessorar o bé instal·lar-lo. Podeu contactar amb nosaltres per aquesta qüestió.

Què cal saber sobre el canal d’informació?

Arran la transposició de la directiva europea 2019/1937 del Parlament Europeu i del Consell, de 23 d’octubre de 2019, la qual regula la necessitat de disposar de canals d’informació per donar a conèixer infraccions normatives en l’entorn laboral, aquest any 2023 va entrar en vigor la Llei 2/2023 reguladora de la protecció de les persones que informin sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció.

La finalitat principal d’aquesta normativa és regular un sistema de protecció de les persones informants mitjançant l’establiment d’uns canals d’informació que els permeti actuar amb seguretat i confiança de no patir represàlies. Concretament, la legislació obliga totes les entitats amb més de 50 persones treballadores a disposar d’un sistema d’informació intern a través del qual la persona coneixedora d’una infracció pugui posar en coneixement aquest fet sense tenir por a les represàlies. Per aquest motiu, un tret fonamental del canal de comunicació ha de ser l’anonimat de la persona informant.

Requisits del sistema d’informació

Cal tenir en compte els següents aspectes:

  • Permetre la informació de qualsevol infracció.
  • Garantir la confidencialitat i identitat de la persona informant.
  • Complir amb la normativa de protecció de dades.
  • Permetre comunicacions verbals o per escrit.
  • Garantir que les comunicacions seran gestionades.
  • Comptar amb una persona responsable del sistema d’informació.
  • Establir mesures de protecció a les persones informants.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai