La cap de l’àrea de Relacions Institucionals de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Lourdes Parramon, considera el canal de denúncies imprescindible per detectar anomalies i corregir-les.

 

Com funciona un canal de denúncies?

Qualsevol persona pot venir a l’Oficina Antifrau a denunciar de tres formes diferents. Per un costat, et pots identificar amb el teu nom i cognom. D’altra banda, et pots registrar amb nom i cognom i demanar que es mantingui reservada la teva identitat. I en tercer lloc, sense dir tan sols la teva identitat.

En el cas que no diguis el teu nom i cognom, pots fer-ho mitjançant un anonimat senzill (en sobre o per correu electrònic) o bé amb un anonimat tècnic, amb el que la oficina no pot rastrejar la direcció IP.

Què és el més important alhora de tenir un canal de denúncies?

És important que les entitats tinguin dues coses. Per un costat, comptar amb una denúncia externa com és el cas del servei que ofereix l’Oficina Antifrau. D’altra banda, és molt important que les entitats comptin amb un canal de denúncia interna.

El canal intern és clau per poder identificar les teves pròpies escletxes, veure quins defectes hi ha a la teva organització i així poder millorar el teu sistema. Es pot veure com un mètode de detectar anomalies i corregir-les.

Totes les entitats estan obligades a tenir-lo?

No. Només les empreses de més de 50 treballadors/es, les que compten amb un volum de negoci igual o superior a 10 milions d’euros i els ajuntaments de ciutats o pobles amb més de 10.000 habitants. Les entitats amb menys de 50 persones treballadores no estaran obligades, però és una bona pràctica a incorporar, sempre tenint en compte la grandària i els recursos d’aquesta.

La directiva preveu que en empreses de més de 50 treballadors/es fins a les 200 es puguin compartir recursos entre diferents entitats mancomunant aquest servei o en el cas dels ajuntaments comptar amb entitats supramunicipals. També es poden aprofitar institucions que apleguin diverses entitats i puguin cobrir aquest servei.

Quan serà obligatori que entri en vigor?

La directiva ha de ser transposada pels estats membres en els dos anys següents. La data límit és el 17 de desembre de 2021. Per a les entitats del sector privat de menys de 250 persones treballadores el termini es flexibilitza i hi ha una moratòria de dos anys més. Per a elles, la data límit se’n va al 17 de desembre de 2023.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai