Enguany, la jornada organitzada anualment per Suport Tercer Sector s’ha celebrat el 24 de novembre de forma telemàtica per segon any consecutiu. En aquesta ocasió la qüestió principal ha girat al voltant de la digitalització de les entitats del tercer sector i de com aquest procés pot beneficiar la seva comunicació.

Jordi Arrufi, director del Barcelona Digital Talent; Pep Marquès i Ferrer, director Corporatiu de Desenvolupament Organitzatiu i Transformació Digital de Barcelona Activa i Marta Pulgar, cap de comunicació i incidència d’Arrels Fundació, entre altres ponents, han aportat els seus coneixements i la seva experiència en aquest àmbit a les 169 persones inscrites.

Jornada Transformació digital

NOVES FORMES DE COMUNICACIÓ

Per parlar específicament de com pot avançar la comunicació en el tercer sector, Jordi Arrufi ha exposat diversos exemples d’iniciatives i projectes en els que les eines digitals han estat protagonistes. Un d’ells és l’aplicació mòbil ‘Safe to Net’ que és capaç de desxifrar textos per saber si s’està produint ciberassetjament gràcies a la intel·ligència artificial.

Al segon bloc de la seva ponència, Arrufi ha donat una sèrie de consells en relació amb la digitalització. Entre ells, els de democratitzar la comunicació utilitzant plataformes digitals, fer servir tecnologies com la del ‘blockchain’ per mostrar transparència en la captació de fons o automatitzar processos a través de ‘bots’ per poder centrar l’atenció en altres tasques de valor.

Pep Marquès: “Si no ens fem entendre, la gent es quedarà sense alguns drets bàsics”.

Per un altre costat, Pep Marquès ha apuntat a la importància del llenguatge clar per fer accessible la comunicació, una qüestió que interpel·la directament les administracions: “Si no ens fem entendre, la gent es quedarà sense alguns drets bàsics”, ha expressat.

En aquesta línia, Marquès considera que cal tenir en compte l’existència de la bretxa acadèmica i digital, l’impacte emocional que genera la comunicació i les necessitats reals de les persones que reben els missatges d’una entitat per poder reenfocar-los i canviar els codis, si és necessari.

UNA EMPENTA NECESSÀRIA

La següent part de la jornada ha estat protagonitzada per membres de diferents organitzacions que han explicat com han utilitzat les eines digitals que tenien a l’abast per millorar la comunicació a la seva entitat. Juan Mezo, responsable de Giving Tuesday; Gabriel González, responsable d’Innovació de Fundación Esplai, Roger Torrents, expert en digitalització i membre de l’executiva de Plataforma per la Llengua, i Joan Sánchez, responsable del projecte ‘Ticketic’, han estat alguns dels ponents.

Una de les recomanacions que més s’ha repetit ha estat la de tenir clar, abans de començar, quin és l’objectiu d’una campanya o, fins i tot, de l’entitat que la vol dur a terme. També s’ha recordat com la pandèmia ha accelerat i transformat alguns processos de digitalització. És el cas, per exemple, de la cooperativa Ticketic que, segons Sánchez, va haver d’apostar per l’streaming’ en aquell moment.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai