En el marc de la jornada virtual ‘La transformació digital: una aliada en la comunicació de les entitats’, organitzada per Suport Tercer Sector i la Federació Catalana de l’Esplai, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, el 24 de novembre, va tenir lloc una taula rodona protagonitzada per membres de diferents entitats que van explicar com han millorat la comunicació de les seves organitzacions a través de la digitalització.

👉 Necessitats reals

Marta Pulgar, cap de comunicació i incidència d’Arrels Fundació, va assegurar que el més important a l’hora de crear campanyes de comunicació és enfocar-les a partir de necessitats reals. Així ho van fer a Arrels amb la campanya #ElVotInvisible, l’objectiu principal de la qual era fer arribar les demandes de les persones sense llar a les forces polítiques.

Ho van aconseguir mitjançant Twitter. Alguns activistes influencers van cedir els seus comptes a les persones sense llar vinculades a l’entitat durant una hora i mitja perquè aquestes poguessin adreçar-se als polítics de forma directa. El resultat, diu Marta, va ser apoderant per a tothom qui va participar.

En aquest sentit, un altre dels consells que va oferir la cap de comunicació va ser el de “donar veu a les persones protagonistes” de la causa. També va recordar la importància d’escoltar, generar diàleg a través de tots els canals possibles i fer que tota l’organització pugui comunicar.

👉 Objectius clars i realistes

Juan Mezo, responsable de Giving Tuesday Espanya, va començar la seva intervenció afirmant que per comunicar bé és essencial tenir uns objectius clars i saber prioritzar el públic al qual es vol arribar. En el seu cas, buscaven el reconeixement de l’organització, el creixement de les donacions i la mobilització de la ciutadania. El seu públic principal eren les organitzacions sense ànim de lucre.

Utilitzant la plataforma digital ‘audiense’, van fer seguiment del seu hashtag per veure quines iniciatives s’havien impulsat a partir de l’etiqueta #GivingTuesday al territori. A més, qualsevol persona o entitat tenia l’oportunitat de personalitzar el seu logo. Així, la campanya va convertir-se en viral ràpidament.

Segons Mezo, els següents punts haurien de ser prioritaris en qualsevol campanya de comunicació:

  • Atendre la fase de pre-campanya.
  • Triar un objectiu realista.
  • Definir el marc temporal.
  • Descriure-la bé perquè connecti amb l’audiència
  • Utilitzar fotografies de bona qualitat, penjar vídeos i publicar continguts variats a les xarxes.

👉 Formació en competències digitals

Conscients que existeix una gran mancança de competències digitals a les organitzacions, des de Fundación Esplai i amb la col·laboració de Suport Tercer Sector s’ha creat el projecte ‘DigitalizaciONG’. Aquest s’ha dividit en tres fases, segons va explicar el responsable d’Innovació, Gabriel González.

La primera va consistir en la creació d’un qüestionari d’autodiagnosi per comprovar el nivell de maduresa digital de les entitats.

La segona va estar centrada en la formació en competències digitals per a la comunicació. A més, es va realitzar un procés d’acompanyament per ajudar a incorporar tot allò que s’havia ensenyat prèviament a les formacions.

L’última fase es basarà en la publicació d’una guia de recursos i bones pràctiques que s’està elaborant a partir de les reflexions derivades de les entrevistes amb les entitats participants. González creu que, el fet que la proposta provingui d’una entitat social, aporta un valor afegit a l’acompanyament en termes de transformació digital.

👉 Models híbrids

Des de Plataforma per la Llengua, Roger Torrents, expert en digitalització i membre de l’executiva, va confessar que la constitució de la seva estratègia digital no havia estat fàcil ni lineal. Abans de tot, van haver de considerar el moment en què es trobava l’entitat quant a acolliment de la innovació.

Tenir persones treballant a l’entitat amb coneixements digitals, segons Torrents, pot ajudar a posar en marxa determinades iniciatives.

Plataforma per la Llengua ha hagut de recórrer, com moltes altres entitats, a eines digitals que no tenien presents abans de la pandèmia. Tot i així, l’expert va indicar que segueixen complementant les seves campanyes amb accions de carrer per amplificar els missatges i arribar a més gent.

👉 Autogestió i apoderament

La primera pregunta que es van fer Joan Sánchez i els seus companys abans de crear la cooperativa sense ànim de lucre Ticketic va ser: “podem engegar un procés que ens permeti l’autogestió d’entrades tenint en compte els valors que ens identifiquen i defensem?”

Així, a partir de la detecció d’una necessitat, en aquest cas la gestió d’entrades per a un acte solidari, van pensar en una eina: l’autogestió. Després, la van convertir en un servei. El seu objectiu és, en paraules de Sánchez, “potenciar la mirada transformadora entorn la indústria cultural des d’una plataforma que permeti ajudar a projectes socials i solidaris”.

El consell més valuós que donen és, per tant, dotar d’eines digitals les entitats per apoderar-les.

Jornada organitzada per la Federació Catalana de l’Esplai i Suport Tercer sector.

         

Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai