Fundesplai i Fundación Esplai vam estar presents al Mobile World Congress d’enguany per presentar DigitalizaciONG. L’estand de la Fundació Mobile World Capital Barcelona va ser cedit per a la presentació de projectes d’innovació digital desenvolupats i aplicats al sector social. DigitalizaciONG va tenir el seu espai, juntament amb altres projectes tecnològics, en el marc del m4Social, el projecte d’innovació digital de la Taula d’entitats del Tercer Sector.

DigitalizaciONG, finançat pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, ha estat desenvolupat per Gestión Tercer Sector. L’objectiu del projecte és acompanyar entitats socials en els seus primers passos cap a la transformació digital.

La transformació digital és l’adaptació de la cultura organitzacional de les entitats a la realitat d’una societat digital. També s’entén com una evolució imprescindible en la manera com treballem. És, alhora, l’avenç en les eines que fem servir per a la gestió dels projectes i la feina dels equips professionals i voluntaris. La transformació digital, doncs, comporta la millora en l’atenció a les persones, que és la finalitat última de la nostra activitat.

La situació de pandèmia actual no ha fet sinó accelerar els processos de transformació digital que ja s’havien iniciat en tots els àmbits de la nostra societat. També, doncs, en la feina de les entitats socials.

Amb aquest projecte, Gestión Tercer Sector, en col·laboració amb EAPN Espanya, posa a disposició d’organitzacions sense ànim de lucre que comencen el seu procés de digitalització, la seva experiència històrica de més de 20 anys en la lluita per la superació de la bretxa digital de la ciutadania i professionals de el sector social.

Què ofereix DigitalizaciONG a les entitats?

El projecte ofereix:

  • Diagnòstic inicial de l’nivell de digitalització de l’entitat
  • Formació en competències digitals a través d’eines i metodologies per a la millora de la comunicació i la col·laboració.
  • Suport a la implementació del que s’ha après.
  • Diagnòstic final.
  • Compartició de recursos i bones pràctiques a través de diferents publicacions.

Tota la formació sempre s’imparteix seguint les bases de el marc europeu de referència de competències digitals Digcomp 2.1.

Formació en competències digitals, una necessitat del tercer sector

Durant la jornada al MWC, vam presentar algunes de les dades obtingudes en les fases inicials de DigitalizaciONG. En aquest sentit, de les 50 entitats que han realitzat l’autodiagnosi el 68% obté una puntuació per sota de 10 punts sobre 20. A més, un 74% no disposa d’un pla de transformació digital i encara menys entitats tenen un pla formatiu en aquest àmbit.

Gabriel González, responsable d’innovació de Fundesplai, també va exposar que més de la meitat de les entitats participants entén la importància de l’accessibilitat digital, encara que no genera continguts accessibles. A més, només el 15% de les entitats enquestades fa servir pautes i criteris en l’ús d’eines de comunicació digital.

De fet, des de Fundesplai i Fundación Esplai vam posar sobre la taula la necessitat de la digitalització de bona part de les entitats. Precisament, per això està en marxa el projecte DigitalizaciONG, per tal d’acompanyar-les en els seus primers passos en aquest procés.

 

En la jornada es va fer evident aquesta necessitat de canvi en el sector social i, en aquesta línia, l’estudi presentat per m4social reflecteix que, tot i l’interès, menys del 30% de les entitats ha iniciat el procés de transformació digital. Moltes entitats admeten el lent ritme de digitalització per “la manca de recursos econòmics, per la falta d’una cultura organitzativa o per les carències en habilitats tecnològiques tant dels professionals com de les persones usuàries”, segons l’estudi.

Durant la sessió també van participar, l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), Suara Cooperativa i la Fundació 7 d’Astres. També van ser-hi presents membres de la Taula del Tercer Sector i Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat.

La teva entitat necessita un impuls en l’àmbit digital?

El compromís de Gestión Tercer Sector amb la lluita per l’alfabetització digital és històrica i té ja un recorregut de més de dues dècades. En els últims anys ha liderat i participat en múltiples projectes sobre transformació digital a entitats socials. Per exemple, en formacions, ponències i accions amb la Plataforma del Voluntariat d’Espanya, la Plataforma del Tercer Sector de la Comunitat de Madrid, Esclerosi Múltiple Espanya, La Rueca, Fermad i la Fundació Lares, entre d’altres.

Més de 1.000 entitats compten amb l’assessorament i acompanyament del nostre equip d’assessors i assessores expertes en gestió d’associacions i fundacions. Omple aquest formulari amb la teva consulta i t’ajudarem des de la nostra àrea de suport tecnològic i informàtic a entitats.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai