A partir de l’1 d’octubre de 2023, les persones becàries hauran de cotitzar a la Seguretat Social segons el Reial decret llei 2/2023, de 16 de març, de mesures urgents per a l’ampliació de drets dels pensionistes, la reducció de la bretxa de gènere i l’establiment d’un nou marc de sostenibilitat del sistema públic de pensions. La normativa afecta les persones que realitzen pràctiques formatives, incloses en programes de formació o pràctiques acadèmiques externes en entitats, empreses o institucions.
Des del Servei laboral de Suport Tercer Sector ajudem les entitats que vulguin incorporar persones becàries a les seves plantilles, per tal que ho puguin fer conforme a la normativa del moment.
La nova normativa afecta les pràctiques de l’alumnat universitari, ja sigui per obtenir titulacions oficials de grau, màster o doctorat, així com per obtenir un títol propi de la universitat. També afecta les pràctiques de l’alumnat de formació professional, sempre que no siguin per a formacions professionals intensives.
Com cotitzaran les persones becàries?
Perquè puguin cotitzar les persones becàries, s’haurà d’indicar que són treballadores per compte d’altri al Règim General de la Seguretat Social, excepte per les pràctiques que es duguin a terme en embarcacions, que s’hauran d’incloure dins del Règim Especial de la Seguretat Social dels Treballadors de la Mar.
Cal tenir en compte que les pràctiques no cotitzen pel Mecanisme d’Equitat Intergeneracional (MEI) i que tenen una reducció del 95% en la quota de contingències comunes, amb excepció del període comprès entre l’1 d’octubre i el 31 de desembre de 2023, durant el qual la reducció de la cotització serà del 97%.
Quines cobertures tenen les persones becàries?
Pel que fa a les prestacions, les persones becàries tenen la protecció que regula el Règim General o el Règim Especial dels Treballadors de la Mar, però no estan incloses la protecció per desocupació ni la cobertura del Fons de Garantia Salarial ni la de formació professional.
Si es tracta de pràctiques no remunerades, també s’exclourà la protecció per la prestació d’incapacitat temporal derivada de contingències comunes. Pel que fa a les prestacions econòmiques per naixement i cura de menors, risc durant l’embaràs o risc durant la lactància, seran l’entitat gestora o, quan correspongui, la mútua col·laboradora les quals faran front al pagament de les prestacions necessàries.
Font: redactat per l’equip de Suport Tercer Sector a Xarxanet