En els últims mesos, s’ha parlat molt de ChatGPT, una eina útil per comunicar-se fàcilment amb un sistema d’intel·ligència artificial. És important destacar que no cal tenir coneixements avançats en tecnologia artificial per utilitzar-lo, ja que s’ha dissenyat per ser accessible i intuïtiu.
Ara bé, podem preguntar-nos si les entitats del tercer sector poden aprofitar aquesta eina per millorar la seva gestió i comunicació, tot i la limitació dels seus recursos. La resposta és afirmativa, però és important comprendre com funciona aquest sistema d’intel·ligència artificial per saber com utilitzar-lo adequadament. En aquest article, us presentem les bases per entendre què és ChatGPT i com es pot utilitzar en aquest context d’una manera molt bàsica.
Com s’accedeix a ChatGPT?
Per començar a fer servir ChatGPT, cal accedir al lloc web d’OpenAI, l’empresa que ha desenvolupat aquest sistema. Un cop s’ha creat el compte, ja es pot escriure el dubte o sol·licitud a la caixa de text disponible. En pocs segons, ChatGPT generarà una resposta basada en l’anàlisi del contingut del missatge. És important destacar que ChatGPT és una eina de generació de converses, ja que té la capacitat de comprendre el que se li està preguntant.
Com s’han de formular les preguntes o mantenir una conversa?
És important formular els dubtes amb precisió. Es pot incloure informació com l’idioma, el nombre de paraules, el to del text (informal o formal) o la complexitat desitjada de la resposta. També es pot especificar el propòsit o enfocament d’allò que s’està demanant, ja que un text per a persones expertes no serà igual que per a principiants.
Com que es tracta d’una conversa, la persona pot ajustar o concretar les seves preguntes o comentaris a mesura que avança la interacció. Cal tenir en compte que és preferible evitar els dobles sentits, la ironia o l’humor, ja que aquest sistema d’intel·ligència artificial pot tenir dificultats per interpretar-ho.
Per a què poden fer servir les entitats ChatGPT?
Les entitats sense ànim de lucre poden utilitzar aquesta eina per respondre preguntes rebudes -sempre amb supervisió-, millorar la comunicació interna de l’organització, preparar guions per a formacions, prepara documents amb formats específics, crear continguts per a les xarxes socials o el bloc, planificar un calendari de continguts per a les xarxes o revisar textos. Per tant, hi ha infinites possibilitats que es poden provar.
Cal tenir en compte que ChatGPT és un sistema basat en aprenentatge automàtic, està en fase de desenvolupament i millora contínua. Això significa que, tot i que pot proporcionar respostes precises, encara no és capaç de comprendre completament el context o la intenció d’un missatge de la mateixa manera que ho faria un ésser humà. Per tant, és important tenir paciència i entendre que en ocasions les respostes poden ser poc clares o incompletes.
Com redactar continguts amb l’ajuda de ChatGPT
Per a les entitats que desitgen escriure articles per al seu blog, ChatGPT pot ser una eina molt valuosa per generar idees i continguts. Es pot introduir una paraula clau relacionada amb el tema de l’article. Per exemple, si l’objectiu és publicar un contingut sobre els beneficis de l’exercici, es pot inserir “avantatges de l’exercici” en el camp de text.
A partir de la resposta generada per ChatGPT, es poden obtenir idees per a la redacció de l’article. Aquesta resposta inicial pot servir com a punt de partida per aprofundir en la investigació sobre el tema i afegir informació addicional.
En cas que tinguem diverses idees i informació per afegir, s’han d’especificar perquè el sistema les pugui tenir en compte. En qualsevol cas, cal revisar acuradament la proposta que dona ChatGPT.
Com gestionar les respostes de ChatGPT de manera adequada
És desaconsellable simplement copiar i enganxar la resposta generada per ChatGPT, ja que pot contenir inexactituds o errors. És important personalitzar la redacció per adaptar-la al propi estil i al públic objectiu.
Encara que existeixen exemples de continguts creats exclusivament per ChatGPT, i hi ha debats sobre si la intel·ligència artificial substituirà els redactors humans, és recomanable considerar la resposta obtinguda com un punt de partida.
En el cas de les entitats, és essencial que les persones responsables puguin aportar la seva expertesa, experiència, exemples reals, testimonis, etc., per donar més qualitat al contingut. Aquest valor afegit és el que valora l’audiència i que el diferencia de qualsevol altre contingut que es pugui trobar a internet.
Altres utilitats de ChatGPT
Una altra utilitat aplicable a les organitzacions sense ànim de lucre és la creació de contingut per a xarxes socials, plantejant possibles temàtiques a tractar, consells sobre l’ús de les xarxes socials o l’elaboració d’un guió per a una publicació. Aquest sistema també pot ser útil per redactar correus electrònics a partir d’una idea o per reescriure i millorar textos. Cal tenir en compte que cada cop més eines estan incorporant la intel·ligència artificial, per exemple, Metricool ja permet redactar textos per a les publicacions amb aquest sistema.
Per tant, ChatGPT pot ser una eina que faciliti alguns aspectes de la gestió de les organitzacions. No obstant això, és important practicar per entendre el funcionament d’aquest sistema d’intel·ligència artificial i sempre és necessari revisar les respostes obtingudes. Tot i tenir un gran potencial, les persones amb pocs coneixements també poden interactuar amb ell en accions més bàsiques.
Font: redactat per l’equip de Suport Tercer Sector a Xarxanet