El dilluns 29 de maig es va publicar al BOE el model de declaració de l’Impost de Societats per als exercicis iniciats a partir de l’1 de gener de 2022. En aquest article repassem les principals característiques i requisits per presentar aquest model. En cas de dubte, podeu contactar amb nosaltres.
Novetats del model i contingut
El nou model publicat no comporta gaires novetats pel que fa a les entitats no lucratives, perquè s’ha de consignar pràcticament la mateixa informació que es va declarar per a l’exercici 2021.
En concret, els apartats més habituals que cal emplenar al model són els següents:
- NIF i nom de l’entitat, tipus de règim fiscal (entitat en el Règim de la Llei 49/2002 o en règim de parcialment exempta), codi CNAE, identificació de la persona que actua com a secretària de l’entitat i de la qual té la representació legal (normalment, qui ocupa la presidència). En aquesta mateixa pàgina inicial es pot marcar la X solidària per destinar el 0,7 % de la quota íntegra a fins socials.
- Escollir el tipus de balanç: PIME, abreujat o normal. En el cas de les entitats sense ànim de lucre, el més habitual és el de PIME que permet, a més, no haver d’informar de l’estat de canvis en el patrimoni net, ja que és optatiu en aquesta modalitat. A continuació, s’han d’indicar les dates d’inici i final de l’exercici, i el nombre mig de personal fix i eventual contractat per l’entitat al llarg d’aquest període. Aquesta informació i la del punt anterior no es podrà modificar un cop validada.
- Informar del nom i NIF de les persones amb poders d’administració a l’entitat, normalment, les membres dels òrgans de govern i de direcció o gerència –si n’hi ha.
- Traslladar la informació del Balanç de Situació i del Compte de Resultats que surti de la comptabilitat tancada de l’entitat. Cal fer esment que el càlcul del resultat fiscal i de la quota a tributar per aquest import s’ha d’haver calculat prèviament i, si s’escau, s’ha de registrat el resultat a la comptabilitat abans de fer aquell tancament.
- A les pàgines 12 i 13 del model s’informa dels ajustaments al resultat comptable per arribar al resultat fiscal (quota de l’Impost de Societats, sancions, donatius amb dret de deducció efectuats…), especialment dels de les despeses vinculades a l’activitat exempta (columna augments) i dels ingressos exempts de tributar (columna disminucions), que varien en funció de quin sigui el règim fiscal de l’entitat.
- Als apartats corresponents, cal informar també de les possibles quotes a compensar generades en el present exercici o anteriors, deduccions aplicades o pendents i les possibles bonificacions que hi hagi en cada cas particular.
- A la pàgina 14 bis s’han de consignar les retencions que algun tercer hagi fet a l’entitat i els pagaments a compte durant l’exercici amb els models 202, si la declaració de l’exercici anterior va sortir amb la quota de l’exercici (casella 599 del model) en positiu.
- Altres informacions que s’han d’indicar tenen a veure amb les despeses financeres, si n’hi ha, i amb l’aplicació del resultat positiu de l’exercici, si ha estat el cas.
- Finalment, s’ha d’indicar un compte bancari per a la domiciliació del model, si surt a pagar, o bé per a la devolució, si surt una quota a favor de l’entitat.
Qui ha de presentar la declaració per l’Impost de Societats
En el cas de les entitats acollides al Règim fiscal de la llei 49/2002, principalment fundacions i associacions declarades d’utilitat pública, l’obligació sempre hi és, ja que és un requisit per poder gaudir dels beneficis fiscals del règim.
La resta d’entitats, que estan al règim d’entitats parcialment exemptes, han de presentar la declaració sempre que superin els 75.000 € globals d’ingressos anuals o si han fet qualsevol tipus d’activitat econòmica, entesa com la venda de béns i/o serveis. Únicament, no l’han de presentar les entitats que només hagin tingut com a ingressos les quotes d’afiliació de les persones associades, subvencions i donacions, i que no arribin al volum d’ingressos esmentat.
Dates per presentar la declaració
El termini de presentació del model va en funció de quan finalitzi l’exercici econòmic de l’entitat, segons els seus estatuts, i s’estableix en els 25 dies immediatament posteriors als sis mesos de la finalització d’aquest.
En el cas de les entitats que finalitzen l’exercici el 31 de desembre, aquest període va de l’1 fins al 25 de juliol. Si la declaració surt a pagar i es vol fer el pagament en la modalitat de domiciliació, el termini arriba fins el 20 de juliol.
Modalitat de presentació
A partir del dia 1 de juliol estarà disponible a la pàgina de l’Agència Tributària el formulari web que genera el model.
Uns dies abans també estarà disponible la possibilitat d’obtenir determinades dades fiscals de l’entitat que ja té l’Agència Tributària procedents de diverses fonts, i que en cas de no coincidir amb les declarades al model podrien suposar que es pugui rebre algun requeriment per aclarir les discrepàncies d’informació. Per tant, és molt aconsellable descarregar-les i revisar-les abans de fer la declaració.
Per fer-ho, així com per confeccionar i presentar la declaració, serà necessari que l’entitat disposi de certificat digital.