Suport Tercer Sector, amb la col·laboració del Departament d’Igualtat i Feminisme de la Generalitat de Catalunya, ha dut a terme la jornada ‘Construint equitat: gènere i diversitat sexual en el Tercer Sector’, al Palau Robert davant una cinquantena d’entitats no lucratives compromeses amb un sector més igualitari.

L’acte ha comptat amb la participació de Sònia Guerra, secretària general del Departament d’Igualtat i Feminisme i presidenta de l’Institut Català de les Dones.

“El Tercer Sector s’enfronta a un gran repte: per una banda, ha de ser capaç de masculinitzar el sector perquè infants i joves tinguin referents masculins en tasques de cures; i, per l’altra, cal aconseguir que els homes facin un pas al costat perquè les dones puguin accedir a llocs de direcció”, ha compartit Guerra.

També ha posat de manifest la necessitat de la coeducació, precisament, per deconstruir els estereotips de masculinitat i feminitat que, entre d’altres, perpetuen que la feina de cures recaigui principalment sobre les dones. Per a la secretària, acabar amb la bretxa educativa que imposa rols diferenciats per a nenes i nens és bàsic per erradicar la bretxa salarial.

La bretxa salarial al Tercer Sector: un altre cop a favor dels homes

Sara Jiménez, cap del departament d’igualtat de gènere i diversitat de Suport Tercer Sector, ha donat unes pinzellades sobre l’estudi ‘La bretxa salarial al Tercer Sector’.

“La bretxa salarial al Tercer Sector continua sent favorable als homes, les principals raons són que les dones ocupen llocs de responsabilitat intermedis, però no llocs de direcció. També tenen un gran impacte la parcialitat de la jornada i la temporalitat dels contractes”, ha explicat Jiménez.

El pròxim 12 de desembre, de 9.30 a 11 hores, es presentarà l’estudi complet en modalitat virtual i es donaran les dades concretes.

L’Oficina tècnica d’igualtat i diversitat, un projecte per canalitzar les necessitats de les entitats

Durant la jornada, també s’han presentat els resultats de l’acció i l’impacte de la primera Oficina tècnica per a l’equitat de gènere i la diversitat sexual a les entitats del Tercer Sector, iniciativa impulsada per Suport Tercer Sector amb la col·laboració del Departament d’Igualtat i Feminisme.

El projecte proporciona una sèrie de serveis totalment gratuïts com assessorament i acompanyament, formacions, guies, infografies o notícies d’actualitat, entre d’altres. Qualsevol persona d’una organització sense afany de lucre pot fer una consulta gratuïtament.

Per això, s’ha fet una taula rodona on entitats que han treballat amb l’Oficina tècnica desenvolupant diferents protocols han compartit els principals reptes i oportunitats amb què s’han trobat en el procés.

Finalment, la jornada va tancar amb una taula rodona formada per entitats que han treballat amb l’Oficina tècnica desenvolupant diferents protocols, van poder compartir els principals reptes i oportunitats que s’han trobat.

D’una banda, Yolanda Mesa, d’organització i persones d’Enginyeria sense fronteres, ha compartit que: “desenvolupar un protocol de desconnexió digital ha estat clau per tenir cura del benestar emocional i físic de les persones treballadores de l’entitat”. En aquesta línia, ha apuntat que fer el protocol ha resolt una necessitat que manifestava l’equip des de feia temps.

Per la seva part, Laia Bovés, gestora cultural de l’Avenç Centre Cultural ha explicat que poder fer el protocol d’assetjament sexual i/o per raó de sexe amb l’acompanyament de l’Oficina tècnica “va ser una gran oportunitat”: “Per a nosaltres era molt difícil crear un protocol sense un suport i coneixement”.

Finalment, la coordinadora d’acció comunitària de l’Associació Educativa XERA, Raquel Fernández, ha reflexionat sobre la utilitat del protocol: “L’acompanyament ens va servir per dissenyar un pla d’igualtat que ens ajudi a establir mesures i accions que, més enllà de l’àmbit teòric, puguem posar en pràctica”.

Les entitats, en definitiva, han fet palès la utilitat de l’Oficina tècnica per canalitzar les necessitats i poder crear aquests protocols amb garanties, ja que sovint la manca de temps o de coneixement fa que no s’acabin realitzant.

Amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminisme:

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai