Suport Tercer Sector ha creat l’estudi ‘La bretxa salarial al Tercer Sector’, una iniciativa amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminisme de la Generalitat de Catalunya.  El document analitza la realitat del Tercer Sector pel que fa a la bretxa salarial de gènere a Catalunya.

La bretxa és la diferència existent entre salaris percebuts per homes i dones, el resultat s’obté dividint la diferència de salaris mitjans percebuts per homes i dones i el salari mitjà percebut pels homes. Si el percentatge resultant del càlcul és positiu, significarà que la bretxa és favorable als homes, és a dir, els homes cobren més que les dones, en canvi, si la bretxa és negativa, vol dir el contrari, les dones cobren més que els homes.

L’estudi s’ha calculat analitzant a 162 entitats sense ànim de lucre, de diferents àmbits com el lleure, l’acció social, esport, cultura i ambiental i de 4.432 persones treballadores, de les quals el 71,9% eren dones i el 28,1% eren homes. Amb aquestes xifres es pot extreure la primera conclusió, el Tercer Sector continua sent un sector altament feminitzat.

Una altra dada interessant que analitza l’estudi és que el 75% de les persones treballadores del Tercer Sector tenen una jornada parcial. Per tant, recuperant la realitat que la majoria de les persones treballadores del sector són dones, es pot assegurar que es veuen afectades per aquesta parcialitat, fet que influeix directament en les retribucions percebudes i, per tant, en la bretxa salarial.

Finalment, l’estudi analitza la representació de dones i homes per grups de cotització, considerant que, com més elevat és el grup de cotització, menor és la remuneració, ja que va disminuint per exemple el grau de responsabilitat o formació requerida per l’ocupació del lloc de treball, entre altres aspectes. Tot i que l’estudi mostra que les dones ocupen majoritàriament el grup un i dos, la bretxa salarial no és favorable a les dones.

Bretxa salarial al Tercer Sector 2024

Segons l’estudi, el salari anual mitjà brut percebuts per les dones és lleugerament inferior al salari mitjà brut percebut pels homes, obtenint una bretxa favorable als homes del 2,69%.

Cal dir que les dones ocupen majoritàriament tots els grups de cotització de les entitats del tercer sector. “El que ens fa pensar que si tot i haver-hi més dones a tots els grups de cotització la bretxa és favorable als homes, actualment encara existeix una certa discriminació per raó de sexe a l’hora de retribuir llocs d’igual valor, afavorint els homes”, explica Sara Jiménez, responsable del servei d’igualtat de gènere i diversitat de Suport Tercer Sector.

Amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminisme:

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai