Entre gener i març de 2025, les organitzacions no lucratives amb personal contractat hauran de disposar del registre retributiu obligatori relatiu a l’any 2024. Aquest document permet obtenir la bretxa salarial global de l’entitat. Si tens dubtes o necessites assessorament per fer el registre retributiu de la teva entitat, contacta amb el nostre Servei d’igualtat de gènere i diversitat.
Qui ha de fer el registre retributiu?
El Reial decret 902/2020, a l’article 5, estableix que totes les entitats i empreses han de tenir un “registre retributiu de tota la seva plantilla, inclòs el personal directiu i alts càrrecs”. Aquesta normativa s’aplica a totes les organitzacions amb personal contractat, encara que sigui només una persona.
El registre s’ha de fer entre gener i març de l’any immediatament posterior a l’any natural registrat. Per tant, a l’inici de 2025 s’haurà de fer el registre del 2024. No és necessari registrar aquest document, però és obligatori disposar-ne al centre de treball.
Per què cal fer el registre?
L’objectiu d’aquesta obligació és garantir la màxima transparència i la igualtat salarial entre dones i homes. Així es garanteix un correcte “accés a la informació retributiva de les empreses [i entitats no lucratives], independentment de la seva mida, mitjançant l’elaboració de dades de mitjana i desglossades”.
Fer el registre retributiu permet veure la bretxa salarial a l’organització. Si la bretxa és superior al 25%, ja sigui favorable als homes o a les dones, cal explicar i argumentar objectivament aquest fet.
Què ha d’incloure el registre retributiu?
El registre retributiu de l’entitat ha d’incloure:
- Els valors de mitjana dels salaris
- Els complements salarials
- Les percepcions extrasalarials de la plantilla
Tot això, desagregat per sexe i distribuït per grups professionals, categories professionals o llocs de feina iguals o del mateix valor. A més, ha de reflectir, diferenciat per sexes, “la mitjana aritmètica i la mitjana d’allò realment percebut per cada un d’aquests conceptes en cada grup professional, categoria professional, nivell, lloc de feina o qualsevol altre sistema de classificació aplicable”.
Què passa si no es fa el registre?
No fer el registre retributiu, tot i tenir l’obligació, pot comportar sancions econòmiques per a l’entitat. A més, la manca de transparència pot afectar negativament el clima laboral de l’entitat i repercutir en la seva imatge pública.