A causa del covid-19, el Govern de l’Estat espanyol ha publicat el Reial Decret-llei 14/2020, pel qual s’allarga el termini fins al 20 de maig per a la presentació i ingrés de determinades declaracions i autoliquidacions tributàries a l’Agència Tributària.

Després que diversos col·legis i associacions de gestories i assessories reclamessin un ajornament dels impostos, la data límit per presentar les liquidacions corresponents al primer trimestre del 2020 s’allarga del 20 d’abril al 20 de maig. Aquest ajornament d’un mes sencer es va aprovar el dimarts 14 d’abril, quan ja feia 14 dies que s’havia obert el període de presentació de les liquidacions. Per tant, hi ha moltes entitats que ja les han presentat i moltes d’altres que estaven a punt, tenint en compte que el termini acabava el 20 d’abril.

Què passa si ja he presentat les declaracions?

Les entitats que hagin presentat les liquidacions en la modalitat de domiciliació abans que s’aprovés l’ajornament; és a dir, en algun moment entre l’1 i el 14 d’abril, poden estar tranquil·les. Encara que s’hagin presentat durant aquests primers 14 dies, carregaran l’import resultant de la liquidació el 20 de maig.

Volum de facturació inferior a 600.000 euros

Podran aplicar l’ajornament fins al 20 de maig les entitats que tinguin un volum de facturació de 600.000 euros o menys (incloent les quotes dels socis i sòcies). El volum de facturació NO inclou subvencions generalistes, interessos o rendiments de capital ni donatius.

Qui pot presentar les liquidacions fins al 20 de maig?

Les entitats no lucratives que poden allargar el termini de les presentacions fins al 20 de maig són les que, a més de tenir una facturació inferior a 600.000 euros, NO vulguin domiciliar el pagament, tinguin liquidacions negatives o hagin de presentar declaracions de caràcter informatiu, com el model 349.

També podran presentar les liquidacions fins al 20 de maig les entitats amb aquest volum màxim de facturació que sol·licitin ajornar el pagament en els termes aprovats al Reial Decret-Llei 7/2020, ja que és una de les mesures fiscals extraordinàries aprovades per fer front a l’impacte econòmic i social del covid-19.

Per acollir-se a l’ajornament del pagament de fins a sis mesos (els tres primers sense interessos), cal sol·licitar-ho degudament en el moment de presentar les liquidacions. Hem elaborat un breu tutorial perquè sàpigues com demanar-ho.

I si vull domiciliar el pagament?

L’últim decret estableix que la data límit per domiciliar el pagament de les liquidacions és el 15 de maig. El càrrec al compte bancari ho farà l’Agència Tributària el 20 de maig. En aquest cas, la presentació del model s’haurà de fer de forma telemàtica.

Quins models trimestrals s’han de presentar?

Les associacions, fundacions i cooperatives no lucratives havien de presentar aquest mes d’abril els models 111, 115, 202, 123, 216, 303 i 349, corresponents als mesos de gener, febrer i març del 2020. Aquests són els més models susceptibles de l’allargament de terminis:

Model 111: Retencions de l’IRPF de rendiments procedents del treball o de determinades activitats econòmiques. És a dir, ingressos de retencions de l’IRPF realitzades sobre pagaments fets en concepte de sous, retribucions a persones col·laboradores, conferenciants i professionals autònoms o premis.

Model 115: Retencions i ingressos a compte procedents de l’arrendament d’immobles urbans.

Model 123: Retencions de l’IRPF Impost de Societats sobre pagaments d’interessos de préstecs o altres rendiments sobre el capital.

Model 216: Retencions sobre pagament d’imports a determinades persones físiques, empreses o entitats considerades no residents a l’Estat espanyol a efectes fiscals.

Model 303: Declaració d’autoliquidació de l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA). Recordem que les entitats que apliquen prorrata en l’IVA, han d’aplicar provisionalment en aquesta declaració i en les següents de 2020 el percentatge definitiu que les va quedar a final de 2019.

Model 349: Declaració informativa de les operacions de compres vendes de béns o serveis, efectuats entre entitats o empreses subjectes a IVA que estiguin inscrites al Registre d’Operadors Intracomunitaris d’Hisenda.

A més, algunes entitats han de fer també aquest mes de maig el model 202, el primer pagament a compte (període 1P-2020) de l’Impost de Societats de 2020. És obligatòria la seva presentació en cas que hagi resultat positiu en la quota de l’exercici menys les retencions a l’Impost de Societats de 2018 (casella 599 del model 200 corresponent a aquell exercici), o el darrer presentat.

La presentació dels models 123216349 i 202 es realitzarà exclusivament per via telemàtica.

Presentem els models per vosaltres

Des de l’àrea econòmica de Suport Tercer Sector ajudem les associacions, fundacions i cooperatives a presentar les declaracions fiscals. Posa’t en contacte amb nosaltres i t’assessorarem.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai