El Senat ha aprovat el projecte de llei mitjançant el qual es modifica el Reial Decret Legislatiu 2/2015, de 23 d´octubre, mitjançant el qual s’aprova l’Estatut dels Treballadors i el Reial Decret Legislatiu 8/2025, de 30 d’octubre mitjançant el qual s’aprova el text de la Llei General de la Seguretat Social per evitar que les persones que han desenvolupat una incapacitat permanent no puguin ser acomiadades automàticament per l’empresa. La proposta ha tirat endavant amb només tres vots en contra.
Fins ara eren les empreses o entitats les que decidien acomiadar. Eren les que escollien, de manera unilateral, quin era el futur de la persona treballadora. Amb aquest canvi es protegeix el dret a la feina i queda en mans de la treballadora o treballador adaptar els horaris o triar terminar el contracte. Són decisions que abans estaven únicament en mans de l’organització.
La normativa va ser aprovada el 23 de juliol de 2024 pel Govern espanyol, però no ha estat fins ara que el Senat l’ha ratificat. Va ser després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, gràcies a la denúncia d’un treballador que havia patit un acomiadament, digués que Espanya vulnerava la directiva sobre igualtat en treball, la Carta dels Drets Fonamentals de la UE i la Convenció de les Nacions Unides Sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.
La norma diu que les organitzacions es poden saltar l’adaptació del lloc de feina si suposa una càrrega excessiva. Ara bé, les empreses només podran exercir aquest poder quan el cost de l’adaptació superi el cost d’indemnització o sis mesos de sou.
Altres continguts relacionats:
- El pla d’Igualtat: requisit imprescindible per accedir a bonificacions laborals
- Eva Menor: “Només assolirem la igualtat efectiva treballant estretament amb el Tercer Sector”
- Registre retributiu obligatori per a entitats amb personal contractat
- La bretxa salarial al Tercer Sector torna a ser favorable als homes, tot i ser un sector feminitzat