El 21 de juny de 2020 es va donar per finalitzat l’estat d’alarma a tot el país. Per tant, a partir del dia següent, es poden començar a recuperar les hores no treballades en el període del permís retribuït. Així ho estableix la normativa vigent.
Què és el permís retribuït?
El Reial Decret-Llei 10/2020, de 29 de març, regulava un permís retribuït recuperable per a les persones treballadores per compte aliena que no prestaven serveis essencials. La finalitat de la normativa era reduir la mobilitat de la població en el context de lluita contra el covid-19,
A l’article 2 de la normativa mencionada s’establia un permís retribuït de caràcter obligatori entre el 30 de març i el 9 d’abril de 2020.
Les persones treballadores afectades, segons l’article 1 i amb una sèrie d’excepcions, són aquelles que prestaven serveis a empreses de qualsevol àmbit on la seva activitat no hagués estat paralitzada com a conseqüència de la declaració de l’estat d’alarma.
El citat article 2 deixava clar que aquest permís era recuperable. A més, a l’article 3 s’explicava com les hores efectives deixades de treballar s’havien de recuperar. Aquestes hores s’han de recuperar a partir del dia següent de la finalització de l’estat d’alarma i fins al 31 de desembre de 2020.
Negociació per arribar a un acord
Evidentment, s’instava a arribar a un acord amb la representació de les persones treballadores en aquest sentit. Si aquesta no existeix, s’estableix una comissió encarregada d’aquesta negociació formada per tres persones treballadores.
En cas de no arribar a cap acord, seria l’entitat la que decidiria la forma de recuperació del temps treballat. Sempre, respectant els períodes exigibles de descans diari i setmanal i els drets de conciliació de la vida personal, familiar i laboral.