Per superar l’impacte econòmic del covid-19, moltes associacions i fundacions estan reduint jornades laborals de manera temporal, creant bosses d’hores futures o, en molts casos, aplicant Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO). Aquestes mesures busquen garantir la viabilitat a llarg termini de tots els llocs de feina. En aquest text, expliquem el que cal tenir en compte sobre els ERTO.

? Un ERTO no és un acomiadament. És la suspensió temporal (i no l’extinció) del contracte de treball. Per tant, durant un període de temps determinat, no hi ha l’obligació d’anar a treballar i l’empresa o entitat no paga nòmines.

? Es percep la prestació per atur. Els treballadors/es hauran de cobrar el 70% de la base reguladora durant els sis primers mesos i després el 50%. En cas que l’organització així ho decideixi, pot complementar la prestació per evitar la pèrdua de poder adquisitiu de les persones afectades. L’atur es pot cobrar encara que no es tingui el període mínim de cotització. La prestació d’atur que es rebi durant l’ERTO no es tindrà en compte per a prestacions posteriors.

? La suspensió de contractes s’estendrà durant el temps de l’estat d’alarma declarat pel Govern central.

? Els efectes dels ERTO són retroactius des del 12, 13 o 14 de març, en funció de l’activitat de l’entitat.

? L’entitat deixa de pagar salaris i, si té menys de 50 treballadors/es, està exonerada del 100% de la quota empresarial de la Seguretat Social. Si té més de 50 persones a la plantilla, l’exoneració serà del 75% de la quota empresarial.

? L’entitat s’ha de comprometre a mantenir el lloc de feina durant 6 mesos des de la data en què es reprengui el contracte.

? L’entitat ha de presentar una sol·licitud a l’autoritat laboral competent per suspendre els contractes de tota o d’una part de la plantilla.

? L’entitat ha de comunicar a la plantilla que presentarà la sol·licitud i ha de presentar una memòria en la qual expliqui la necessitat de l’ERTO.

? La decisió de suspensió de contractes s’ha de resoldre en un màxim de 5 dies i s’ha de comunicar a la representació dels treballadors/es i a l’autoritat laboral.

? La prestació per desocupació, inclos la quota proporcional de les pagues extres, es rebrà un cop aprovat l’expedient.

? L’ERTO suposa el mateix per a contractes temporals i, per tant, també els ha de suspendre.

? Si l’autoritat laboral no aprova la sol·licitud, l’entitat pot tornar a enviar l’expedient però per causes econòmiques, organitzatives o de producció. Si finalment no s’aprova, l’entitat ha de pagar les nòmines.

? El pagament a la Seguretat Social a finals de març correspon a la meritada durant el mes de febrer. No està prevista cap possibilitat de reducció, ajornament o bonificació.

? Si l’entitat s’acull a qualsevol mesura per reduir el cost del personal durant el mes de març (ERO, ERTO o alguna altra opció) afectarà a la Seguretat Social meritada durant el mes de març que es pagarà a finals d’abril.

Quines situacions justifiquen un ERTO?

  1. La declaració de l’estat d’alarma. Cal que l’entitat acrediti que les mesures de l’estat d’alarma impossibiliten de manera total o parcial seguir prestant serveis.
  2. Decisions vinculades amb el covid-19 adoptades per les autoritats competents de les administracions públiques.
  3. Contagi de la plantilla o adopció de mesures d’aïllament preventiu.
  4. Suspensió d’activitats, restriccions en el transport públic, manca de subministraments que impedeixen continuar amb l’activitat…

Per a més informació sobre ERTO o qualsevol altre dubte d’àmbit laboral, contacteu amb nosaltres a través del correu suportlaboral@fundesplai.org o a través d’aquest formulari.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai