Complir amb la igualtat de gènere ja és un requisit legal en molts casos i cada vegada més entitats ens demanen ajuda. No només per complir amb la llei, sinó per coherència i per valors. L’equip de Suport Tercer Sector hem elaborat una vintena de plans d’igualtat per a diverses associacions, fundacions i cooperatives sense ànim de lucre.
Si encara no teniu un pla d’igualtat i no sabeu per què cal tenir-lo, aquí enumerem set raons perquè comenceu a posar fil a l’agulla.
1. És un valor afegit
Les associacions i fundacions, com a entitats del Tercer Sector, han de treballar per acabar amb les desigualtats socials i, per tant, han de posar el seu gra de sorra per eliminar les desigualtats de gènere. A través dels plans d’igualtat, l’entitat reconeix públicament la importància de la igualtat entre homes i dones, i certifica el seu esforç en l’eliminació d’aquesta xacra.
2. El Tercer Sector també es veu afectat per la desigualtat de gènere
El 75% de les persones contractades al Tercer Sector són dones, segons l’Anuari de l’Ocupació del Tercer Sector Social de Catalunya, elaborat per La Confederació. Tot i aquesta prevalença, les carreres professionals dins del sector són desiguals entre homes i dones. El Tercer Sector també es veu afectat per la bretxa salarial de gènere. El mateix informe conclou que en els càrrecs de gerència i direcció, els homes cobren un 22% més que les dones. Els plans d’igualtat són eines per capgirar aquestes xifres.
3. Obligatori a partir del 7 de març
Les associacions, fundacions i cooperatives amb més de 100 persones en plantilla hauran de comptar amb un pla d’igualtat a partir del 7 de març del 2021. Aquesta obligatorietat s’estableix al RD 6/2019. Per a més informació sobre el contingut mínim dels plans, llegiu aquest article.
4. L’obligació s’estendrà a més associacions
L’obligació de tenir un pla d’igualtat s’estendrà el 2022 a les entitats amb més de 50 treballadors i treballadores. Així, cada vegada hi ha més associacions obligades a comptar amb aquest document. Recomanem que també les entitats que no hi estiguin obligades apostin per diferenciar-se i s’animin a elaborar un pla d’igualtat.
5. Permet evitar sancions
No complir amb les obligacions en matèria de plans i mesures d’igualtat que estableix la Llei 3/2007, l’Estatut dels Treballadors/es i els convenis col·lectius que siguin d’aplicació, constitueix una sanció greu, segons l’article 7.13 de la Llei d’Infraccions i Sancions de l’Ordre Social. En definitiva, l’incompliment pot comportar multes de fins a 6.250 euros.
6. No podràs contractar amb l’Administració Pública
La Llei de Contractes Públics prohibeix expressament contractar serveis d’associacions, fundacions o cooperatives que no compleixen l’obligació de comptar amb un pla d’igualtat.
7. És un avantatge en adjudicacions
Les associacions i fundacions que es presentin a licitacions poden ser avaluades per criteris socials, entre els quals es troba el compliment de polítiques d’igualtat de gènere. No només es tenen en compte els criteris econòmics per escollir la millor oferta.
Les associacions, fundacions i cooperatives sense ànim de lucre que tingueu dubtes sobre la gestió de la igualtat de gènere a la vostra associació o fundació, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres i us ajudarem.