En termes generals, com més gran sigui una entitat, o com més activitat econòmica realitzi, més grans seran les seves obligacions en termes tributaris i comptables. Però assolir aquest creixement també li ha de fer possible disposar de més recursos per destinar a la gestió. D’aquesta manera, podrà contractar algú per a l’estructura i no treballar només amb persones voluntàries. Per tant, al final podrà fer molta més acció social.

Des de l’àrea econòmica de Suport Tercer Sector ajudem a qualsevol entitat en la seva gestió econòmica perquè pugui donar aquest pas i tingui cobertes totes les seves necessitats en aquest àmbit.

Dolors Martínez, cap de l’àrea econòmica de Suport Tercer Sector, apunta que ser una entitat gran no precisament significa tenir més obligacions fiscals. “En la part econòmica d’una entitat tot és molt relatiu. Les obligacions van en funció del volum i tipologia de les activitats que realitzes i de com generes els teus recursos, més que per si ets una entitat gran o no”.

Pros i contres de ser una entitat petita

Si l’entitat té una estructura reduïda tindrà menys opcions d’accedir a finançament públic. “Es requereix demanar subvencions, per la qual cosa s’han d’estudiar les bases, fer un projecte, després s’ha d’executar i justificar… Això dona una feina i requereix un temps que els equips petits no li poden dedicar de la mateixa manera que una entitat gran”, remarca Martínez.

Respecte el finançament privat, també li costarà més aconseguir-lo, ja que li serà difícil, per exemple, obtenir la Declaració d’Utilitat Pública (DUP). Aquesta declaració dona eines importants per a la captació de fons via la memòria econòmica de la Llei de mecenatge (49/2002).

Pel que fa als punts positius, Martínez destaca que una entitat petita, en teoria, és més fàcil de portar. “És més àgil a l’hora de prendre decisions, i possiblement, menys complicada quant a gestió comptable i fiscal”. “Però això no sempre passa, perquè hi ha el component de la tipologia d’activitat, que és independent del volum, que per si mateixa li pot generar les mateixes obligacions que una entitat gran”, afegeix Martínez.

Avantatges i inconvenients de les fundacions i associacions DUP

Si la forma jurídica de l’entitat és una fundació o una associació DUP, ja es compta amb un seguit de beneficis fiscals. Aquests poden ser la desgravació de les donacions que rebin i les eines per poder-se finançar, així com els convenis de patrocini i col·laboració.

Martínez assenyala que l’avantatge principal de fer-se més gran és tenir l’oportunitat d’obtenir més recursos. “Sent una entitat gran pots obtenir més recursos i amb més recursos, pot fer més accions per assolir millor el teu objectiu social i ampliar el teu àmbit d’actuació i arribar a més gent”.

En contrapartida, una entitat gran representa més despesa d’estructura. “Tenir-la en actiu costa més, pel sol fet de tenir un local més gran i disposar de més recursos fixos. També s’incrementen les despeses de gestió”, explica Martínez.

A més, s’haurà de complir amb una altra sèrie d’obligacions extres, com la rendició de comptes, la presentació de l’Impost de Societats (IS) i la presentació de la memòria d’Hisenda. Això sempre que es superin els 20.000 euros d’ingressos anuals.

Fer-te més gran o associar-te amb altres entitats?

“Quan una entitat o un grup de persones s’adrecen a nosaltres per constituir una associació, el primer que els hi preguntem és si existeix alguna altra entitat que estigui treballant en el mateix àmbit. És molt millor afegir-se a una ja existent i fer-la més gran que crear una de nova i barallar-se per les mateixes subvencions”, apunta Martínez.

En termes econòmics, l’excés de fragmentació en entitats no els aporta cap benefici, ja que moltes entitats petites per separat podran fer menys feina que una entitat que les agrupi a totes. “Sempre i quan es comparteixin els objectius i hi hagi un acord mutu, la clau és fusionar-se per arribar més lluny”, explica la cap de l’àrea econòmica.

Com a principal avantatge de fusionar-se o afegir-se a una entitat existent, les entitats tindran més opcions a l’hora d’aconseguir subvencions. Això serà possible gràcies a disposar d’un equip de persones treballadores que es dediquin exclusivament a la captació de fons.

En cas que no es vulguin fusionar o afegir a cap entitat, una altra alternativa seria col·laborar i participar en activitats d’interès general. Això ho poden fer a través del mecenatge, mitjançant un conveni de col·laboració regulat per l’article 25 de la Llei 49/2002.

Font: Xarxanet.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai