Les organitzacions, amb més de 50 persones treballadores, poden estar legalment obligades a oferir formacions a la seva plantilla en matèria d’igualtat de gènere i diversitat. És important conèixer aquesta obligació per garantir el compliment normatiu i promoure un entorn laboral inclusiu. Per facilitar aquesta tasca, des del servei d’igualtat de gènere i diversitat de Suport Tercer Sector, t’expliquem quines formacions són obligatòries i quines no. Si necessites que t’ajudem a impartir aquestes formacions, contacta amb nosaltres.

Formacions en drets de les persones treballadores LGTBIQA+

Tal com indica el Reial decret 1026/2024, de 8 d’octubre, les organitzacions de més de 50 persones treballadores han de tenir en el seu pla de formació mòduls específics sobre els drets de les persones LGTBIQA+. Aquesta formació ha d’estar dirigida a tota la plantilla.

A més, la normativa estableix el contingut mínim que s’ha de tractar a les formacions:

  • Coneixement general i difusió del conjunt de mesures planificades LGTBI recollides en els convenis col·lectius, així com el seu abast i contingut.
  • Coneixement de les definicions i conceptes bàsics sobre diversitat sexual, familiar i de gènere.
  • Coneixement i difusió del protocol d’acompanyament a les persones trans en l’ocupació, si se’n disposa.
  • Coneixement i difusió del protocol per a la prevenció, detecció i actuació davant de l’assetjament discriminatori, o violència per raó d’orientació i identitat sexual, expressió de gènere, i característiques sexuals.

Formacions en igualtat de gènere

Segons la Llei Orgànica 3/2007 i el Reial decret 901/2020, les organitzacions amb 50 o més persones treballadores, han de disposar d’un pla d’igualtat. Aquest pla ha d’incloure mesures concretes per garantir la igualtat efectiva entre dones i homes, i una de les més habituals és la formació en sensibilització en igualtat de gènere.

Igualment, cal dir que aquesta formació només serà obligatòria si forma part del pla d’igualtat. En aquest cas, la seva implementació seria vinculant i exigible.

Formacions en assetjament sexual

L’article 12.2 de la Llei orgànica 10/2022, de 6 de setembre, de garantia integral de la llibertat sexual explica el següent:

Les empreses poden establir mesures que s’han de negociar amb els representants de les persones treballadores, com ara l’elaboració i la difusió de codis de bones pràctiques, la realització de campanyes informatives, protocols d’actuació o accions de formació.

Per tant, tot i que és aconsellable oferir formacions a la plantilla per prevenir i donar eines per combatre l’assetjament sexual i/o per raó sexual, actualment, no és obligatori.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat

¡Síguenos!

Suscríbete ahora a nuestro boletín

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Síguenos en las redes sociales

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai