L’aprovació del Decret 52/2024, de 5 de març, del Consell de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya (suposa el desplegament reglamentari de la Llei 25/2015, del 30 de juliol, del voluntariat i de foment de l’associacionisme, que entre altres qüestions, abordava les funcions i funcionament del consell.
El Consell de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya assumeix el rol d’òrgan consultiu i d’assessorament del govern en qüestions associatives i de voluntariat. Amb el Decret 52/2024 es detallen la composició, funcions i procediments d’aquest consell, així com la designació dels seus membres vocals. Per a les entitats sense ànim de lucre, és fonamental disposar d’un òrgan com aquest, que treballi per enfortir el teixit associatiu i proposi programes per abordar temes rellevants per a les entitats i el voluntariat.
Una de les qüestions més rellevants que comporta l’aprovació d’aquest decret és que deroga la normativa anterior i que s’ajusta plenament a la Llei 25/2015 per tal de “simplificar l’ordenament jurídic i aportar més seguretat jurídica”, tal com marca el nou text.
En el Decret 52/2024 es defineix l’estructura del Consell, que consisteix en el Ple i la Comissió Permanent, tot i que es preveu la possibilitat de crear grups de treball per tractar temes concrets o sectorials.
En aquest sentit, un dels aspectes a destacar és que amplia la representació de les entitats amb noves vocalies per aportar més diversitat i inclou expressament la Federació Catalana de Voluntariat Social, el Consell Nacional de Dones de Catalunya i la Coordinadora Catalana de Fundacions. Amb la qual cosa, s’estableixen 17 vocalies en representació de les entitats que vertebren el sector, les quals seran designades per la vicepresidència segona i tercera, i que donen veu a tots els àmbits d’actuació. A més, el mandat de les persones membres que ocupen les diferents vocalies tindrà una durada de 3 anys.
Font: redactat per l’equip de Suport Tercer Sector a Xarxanet.