L’aprovació del Decret 52/2024, de 5 de març, del Consell de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya (suposa el desplegament reglamentari de la Llei 25/2015, del 30 de juliol, del voluntariat i de foment de l’associacionisme, que entre altres qüestions, abordava les funcions i funcionament del consell.

El Consell de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya assumeix el rol d’òrgan consultiu i d’assessorament del govern en qüestions associatives i de voluntariat. Amb el Decret 52/2024 es detallen la composició, funcions i procediments d’aquest consell, així com la designació dels seus membres vocals. Per a les entitats sense ànim de lucre, és fonamental disposar d’un òrgan com aquest, que treballi per enfortir el teixit associatiu i proposi programes per abordar temes rellevants per a les entitats i el voluntariat.

Una de les qüestions més rellevants que comporta l’aprovació d’aquest decret és que deroga la normativa anterior i que s’ajusta plenament a la Llei 25/2015 per tal de “simplificar l’ordenament jurídic i aportar més seguretat jurídica”, tal com marca el nou text.

En el Decret 52/2024 es defineix l’estructura del Consell, que consisteix en el Ple i la Comissió Permanent, tot i que es preveu la possibilitat de crear grups de treball per tractar temes concrets o sectorials.

En aquest sentit, un dels aspectes a destacar és que amplia la representació de les entitats amb noves vocalies per aportar més diversitat i inclou expressament la Federació Catalana de Voluntariat Social, el Consell Nacional de Dones de Catalunya i la Coordinadora Catalana de Fundacions. Amb la qual cosa, s’estableixen 17 vocalies en representació de les entitats que vertebren el sector, les quals seran designades per la vicepresidència segona i tercera, i que donen veu a tots els àmbits d’actuació. A més, el mandat de les persones membres que ocupen les diferents vocalies tindrà una durada de 3 anys.

Font: redactat per l’equip de Suport Tercer Sector a Xarxanet.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai