En l’últim mes i mig, la Generalitat ha estat enviant requeriments a diverses fundacions catalanes perquè incompleixen amb la llei de transparència. El missatge exigeix a les entitats en qüestió que emprenguin les mesures correctores en un termini de 10 dies.

La llei de transparència es va aprovar el 2014, però no ha estat fins aquest any que s’ha aprovat el nou decret de transparència i dret d’accés a la informació pública. Arran d’aquest decret, el Departament de Justícia ha intensificat les inspeccions a les fundacions i, conseqüentment, el nombre de requeriments tramitats a les entitats.

Degut a aquestes circumstàncies, l’àrea jurídica de Suport Tercer Sector estem oferint un servei d’assessorament i acompanyament a les entitats que hagin de fer canvis en la seva web per posar-se al dia amb la normativa. En definitiva, els nostres experts/es en dret d’associacions i fundacions estan ajudant les fundacions afectades a saber quina documentació han de publicar al seu web. A més, estem donant resposta al requeriment. Així, les fundacions s’obliden dels tràmits amb l’administració pública i poden centrar els seus esforços en complir amb la seva missió.

Aquí mostrem un exemple del requeriment que estan rebent múltiples fundacions.

Errors més freqüents

La llei de transparència obliga les entitats a fer públic un seguit de documentació. Sobretot, relativa a informació institucional i de caire econòmic de les entitats. És fàcil oblidar-se de publicar algun dels ítems que requereix la llei. Entre aquests ítems es troben els estatuts, el règim intern, la composició de la junta del patronat, l’organigrama, l’auditoria, els convenis o les subvencions.

A més, també és habitual cometre l’error de publicar aquesta informació en llocs molt amagats de la web. La llei obliga a situar-la en llocs visibles i identificables, com ara dins de l’apartat ‘Qui som’ del menú o dins d’un apartat que es tituli ‘Transparència’.

Finalment, un altre error que cometen les fundacions és no comunicar tota aquesta informació al Portal de transparència de la Generalitat.

Oblida’t de tràmits i evita sancions 

Davant dels múltiples requeriments que han rebut les fundacions, Suport Tercer Sector assessorem les entitats i donem resposta el més aviat possible al requeriment del Protectorat. D’aquesta manera garantim que totes les entitats compleixin amb la llei i els evitem futurs problemes o sancions. El servei que oferim inclou:

  • Estudi i revisió dels documents publicats a la web en relació a la llei de transparència.
  • Elaboració del llistat d’informació que cal que publiqui al seu web per complir amb la normativa.
  • Interlocució amb el Departament de Justícia de la Generalitat per donar resposta al requeriment.

Si ets d’una fundació, has rebut un requeriment o coneixes alguna fundació que podria estar interessada en aquest servei puntual, pots contactar amb el nostre equip i t’informarem del pressupost i els passos a seguir. El servei inclou també la comunicació del web al Portal de transparència de la Generalitat.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai