Lourdes Parramon és la cap de l’àrea de Relacions Institucionals, Visibilitat i Participació de l’Oficina Antifrau de Catalunya, entitat que neix per prevenir i perseguir la corrupció i que ara, a més, actua com a Autoritat Independent de Protecció de l’Informant a Catalunya. Parramon repassa les tasques de l’Oficina Antifrau en relació amb el sistema intern d’informació o canal de denúncies i les principals qüestions en torn aquesta obligatorietat, arran de la Jornada anual de Suport Tercer Sector ‘Canal de denúncies i conciliació laboral: com afrontem les darreres normatives des de les associacions i fundacions?

Què és l’Oficina Antifrau?

És una institució que treballa per preservar la transparència i integritat de les administracions públiques i entitats públiques i privades. Ens encarreguem de prevenir i investigar possibles casos de corrupció. A més, som autoritat independent per protegir les persones informants de frau.

Quin paper té l’Oficina Antifrau en relació amb els canals de denúncia?

En primer lloc, cal tenir en compte que l’Oficina Antifrau és un canal extern on poder trametre les denúncies de corrupció. És a dir, que des de ja fa temps qualsevol persona podia denunciar anònimament un cas de corrupció a través de l’oficina.

Això, encara que la Llei 2/2023 estableix des d’enguany l’obligatorietat de disposar d’un canal de denúncies (per a una part de les entitats del tercer sector).

A més, l’oficina té una funció pedagògica.

Sí, som una entitat on adreçar consultes relatives al canal de denúncies i oferim assessorament i formació.

D’altra banda, l’Oficina Antifrau té la possibilitat d’imposar sancions en cas d’incomplir la normativa relativa als canals de denúncies. Encara que, per ara, no n’hem imposat cap. Per tant, ens encarreguem de supervisar el bon funcionament dels canals de denúncia, en els casos que sigui obligatori.

La llei marca que en certs casos cal disposar d’un sistema per informar de possible casos de corrupció, però tenim cultura de denunciar el frau en l’entorn laboral?

No, de fet, més de la meitat de persones que denunciarien la corrupció no ho fan. Però és important tenir present que la denúncia és la principal via per destapar el frau. Les dades també ens diuen que en més de la meitat de casos, les denúncies forcen canvis i millores en les organitzacions. Per tant, la denúncia és saludable i ha de ser útil.

La denúncia és útil i necessària, però hi ha por.

Això és el que pretén superar la Llei 2/2023. Per què el 82% dels denunciants pateixen represàlies per la denúncia. En altres casos la gent no denuncia perquè creu que no pot recollir les proves necessàries o perquè pensa que la denúncia no servirà per a res, ja que, per exemple, creu que la persona responsable no serà castigada.

Els estudis que hem fet ens diuen que són poques les persones que denunciarien sempre. La majoria de les persones ens movem en la gamma dels grisos, jo inclosa, per diferents raons. Cal normalitzar la denúncia, fer que no sigui una heroïcitat sinó com una manifestació última de fer el que és correcte. D’altra banda, cal que no estigui mal vist fer una denúncia, perquè si no, per molt canal que tingui no la faré.

Poden rebre sancions les entitats que encara no tinguin canal de denúncies, però que hi estiguin obligades?

Des de l’Oficina Antifrau som conscients que tots els requisits no es podran complir i que s’hauran d’adaptar a les situacions de les entitats, sobretot les que tenen menys recursos.

En tot cas, animem les entitats que tinguin obligació i les que vulguin posar en marxa en canal de denúncies sense obligació que consultin l’Oficina Antifrau de Catalunya per resoldre dubtes i veure tot el material que tenen a la seva disposició per ajustar-se a la llei al més aviat possible.

Font: redactat per l’equip de Xarxanet.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai