El 24 de novembre Suport Tercer Sector vam celebrar la jornada ‘Canal de denúncies i conciliació laboral: com afrontem les darreres normatives des de les associacions i fundacions?’ i, enguany, l’acte es va tornar a celebrar presencialment. Després de tres anys de virtualitat, l’esdeveniment va servir novament per trobar-nos amb les entitats del tercer sector.

En la jornada es van resoldre dubtes en referència a l’obligatorietat de disposar d’un canal de denúncies per informar sobre el frau dins d’una entitat o empresa. També es van abordar els nous permisos que planteja la llei vigent i que, fins ara, estan suposant molts dubtes a les persones que gestionen entitats sense ànim de lucre.

El canal de denúncies, una obligació imminent

En la primera part de la jornada es van abordar les principals obligacions que comporta el canal de denúncies. Lourdes Parramon, cap de l’Àrea de Relacions Institucionals, Visibilitat i Participació de l’Oficina Antifrau de Catalunya, va recordar l’obligació per a les entitats de més de cinquanta persones treballadores de comptar amb una via per poder comunicar els possibles delictes de frau a partir de l’1 de desembre d’enguany.

Jornada Suport Tercer Sector, canal de denúncies.Parramon va incidir en la necessitat que siguin uns canals de comunicació que garanteixin totalment l’anonimat i confodencialitat de la persona denunciant. “Si penso que seré exposada, no denunciaré encara que tingui el canal de denúncies a la meva entitat. He de sentir que estic totalment segura”, va concloure.

En aquest sentit, Parramon va recordar la importància de la denúncia -fet que està poc estès en la nostra societat- per poder destapar delictes. Per aquesta raó cal crear vies segures que no desincentivin la gent: “La denúncia és útil i saludable”. També va destacar la necessitat que aquestes denúncies serveixin per a alguna cosa.

A més, davant la imminent entrada en vigor de l’obligació, va remarcar que l’Oficina Antifrau és conscient i té sensibilitat davant les possibles dificultats que pugui suposar la posada en marxa per a entitats amb pocs recursos. En qualsevol cas, l’ens està a disposició de les organitzacions amb dificultats per aplicar la normativa i va animar totes les entitats i empreses que tenen l’obligació a posar fil a l’agulla.

Molts dubtes amb els nous permisos laborals

Jornada Suport Tercer Sector, canvis laborals.La segona part de la jornada de Suport Tercer Sector va tractar sobre els nous permisos laborals que recull el Reial decret 5/2023. Jordi Roman, president de La Confederació i cap de Recursos Humans de Fundesplai, va repassar les principals novetats, per exemple, relatives a les bonificacions per maternitat, l’ampliació a cinc dies del permís per hospitalització o el permís per força major.

Pel que fa a la bonificació per maternitat, Roman va destacar que la nova normativa comporta una gran retallada, amb la qual cosa, sovint serà complicat que les entitats es puguin beneficiar de la bonificació per suplir les baixes per maternitat. Entre altres qüestions, va recordar que les entitats obligades a tenir registrat el pla d’igualtat si no el tenen no podran rebre aquests ajuts.

D’altra banda, va explicar que des de l’1 d’octubre -i amb caràcter retroactiu- s’ha equiparat la cotització de la jornada a temps parcial amb la de temps complet. Es tracta, segons, Roman, d’una millora que pot beneficiar sobretot les dones.

En la seva intervenció el president de La Confederació també va recordar la possibilitat que les famílies amb fills de fins a 12 anys puguin adaptar les seves jornades laborals per tenir-ne cura. En aquest punt, va reconèixer que es poden produir moltes situacions, per això va recomanar que entitats i empreses s’assessorin prèviament, ja que la llei no sempre té resposta per a totes les casuístiques: “De vegades, no es tracta només de llegir la llei, sinó de conèixer les tendències i les resolucions”.

En termes generals, Jordi Roman va posar llum sobre els canvis més destacats que comporta el Reial decret 5/2023, si bé va fer palès que hi ha qüestions que encara no estan absolutament clares i, per tant, cal veure quines són les tendències i els reglaments que se’n deriven.

 

 

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai