Des de l‘1 d’octubre, les persones que treballen a temps parcial es podran beneficiar d’una millora en la seva cotització laboral. A partir d’ara, cada dia treballat a temps parcial compta com un de complet, a efectes de prestacions (com ara per a la jubilació, incapacitat…).

Fins ara, la cotització era proporcional a la jornada, per exemple, a una persona que havia treballat 10 anys al 40% de jornada se li comptaven 4 anys. Aquest canvi s’aplica retroactivament, si bé no ho serà per a qui ja estigui rebent la prestació. És a dir, no s’aplica retroactivament als fets causants anteriors a l’1 d’octubre.

Es tracta d’una mesura que beneficiarà considerablement les persones que tenen una jornada laboral reduïda, per la raó que sigui. A més, d’aquesta manera es vol pal·liar la desigualtat que patien moltes persones treballadores, majoritàriament dones. En cas de dubte sobre aquesta qüestió o si necessiteu més informació pots contactar amb el nostre Servei Laboral.

El tercer sector se’n beneficia

També cal tenir en compte que aquesta mesura beneficiarà moltes persones que treballen al tercer sector. Es tracta d’un àmbit on hi ha moltes jornades parcials per la feminització, la limitació de recursos o l’estacionalitat de les activitats que es duen a terme.

Fins ara, les persones que tenien dies treballats a jornada parcial es veien perjudicades quan volien accedir al reconeixement de les diferents prestacions de la Seguretat Social com la jubilació, incapacitat permanent, mort i supervivència, incapacitat temporal, naixement o cura d’una persona menor per l’aplicació del coeficient de parcialitat.


La millora contribueix a la reducció de la bretxa de gènere

Aquesta modificació ajudarà a combatre la bretxa salarial que pateixen moltes dones, ja que són les principals afectades per la jornada parcial, perquè assumeixen principalment les cures de qualsevol mena. Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT) del 2022, un 73% de les dones treballava a temps parcial, davant del 27% d’homes.

A més a més, aquest canvi també serà una millora per a les persones joves. Segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’any 2022 a l’Estat espanyol tant en dones com en homes el percentatge més alt d’ocupació a temps parcial corresponia a edats per sota dels 29 anys.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai